maanantai 25. marraskuuta 2013

Mitä Balilla oikein voi tehdä?

Ei mitään tekemistä. Siinä on kolme sanaa, joita ei Balilla pitäisi voida päästää suustaan - ainakaan jos jaksaa yhtään miettiä, mitä aktiviteetteja voisi kehitellä itselleen. Oikeastaan yksi vaihtareistamme tiivistikin tilanteen aika hyvin tuossa pari viikkoa sitten sanomalla, että yksi parhaista asioista Balilla opiskelussa on verrattuna Suomessa oleiluun, että täällä ei yksinkertaisesti aika voi käydä pitkäksi, kun Suomessa niin käy paljon helpommin. Ei sillä, että Suomessakin ei olisi aktiviteetteja, mutta täällä kaikenlaista erilaista viihdettä on niin paljon enemmän.

Mitä sillä pikkusaarella sitten voi oikein tehdä? Tässä on nyt vain joitain omia ideoitani, joihin on kohta kolmen kuukauden aikana tullut käytettyä aikaa tai joihin on kova aikomus aikaa käyttää kahden seuraavan kuukauden aikana.



Surffaaminen
Tästä on tullut jo kirjoitettua tässä blogissa pariin otteeseen, ja olen kokonaisen artikkelinkin aiheesta kirjoittanut tänne, joten en kovin yksityiskohtaisesti enää ala aihetta käsittelemään. Tyydyn siis vain toteamaan, että Bali on yksi maailman parhaista surffipaikoista, ja olen itsekin harrastuksesta innostunut, vaikka koskaan aikaisemmin en ole mitään surffauksesta tietänyt. En ole siinä vieläkään erityisen kummoinen, mutta tunne aallon päällä lautaillessa on aivan mieletön. Suosittelen kaikille tänne vaihtoon tuleville surffauksen kokeilemista vähintään kerran.

Snorklaaminen ja sukeltaminen
Snorklaaminen ja sukeltaminen ovat myös todella suosittuja ajanviettotapoja sekä Balilla että monilla muillakin Indonesian saarilla. Balillakin on lukemattomia paikkoja, joissa voi suorittaa virallisen laitesukelluskurssin, jonka jälkeen on lupa laitesukellukseen muuallakin. Kuulema sukelluskurssit ovat mielettömiä kokemuksia, ja monien saaristojen vesistössä voi sukeltaessa nähdä upeaa eläimistöä. Hinnat pyörivät sukelluskursseilla yleensä noin 200 euron luokassa. Sukelluskurssia en ole vielä itse suorittanut, mutta snorklaamaan olen päässyt muutamaankin otteeseen. Snorklaaminen on tietty paljon kevyempää kamaa, mutta myös todella kiva tava viettää aikaa ja nähdä sellaisia kaloja ja muita vesieläimiä, että eipä tulisi ikinä muuten nähtyä. Snorklausreissut ovat yleensä myös varsin halpoja (alle 10 eurollakin pääsee monesti), joten turhan kallistakaan lystiä ei snorklailu ole.

Muita vesilajeja
Esimerkiksi aivan etelässä sijaitsevan Nusa Duan rannalla on erinomaisia mahdollisuuksia kokeilla kaikenlaisia muita vesilajeja, kuten vesiskootterilla ajamista, vesihiihtämistä ja -lautailua, varjoliitämistä, Banana Boatilla ajamista ja monia muita aktiviteetteja. Monet näistä ovat opiskelijoille myös varsin edullisia ja jälleen kerran sellaisia kokemuksia, joita ei yhtä helposti pääse testaamaan Suomessa (ainakaan vuoden ympäri). Lähitulevaisuudessa olemme menossa Asia Exchangen vaihtariporukalla juurikin Nusa Duaan tsekkaamaan näiden aktiviteettien viehätystä :) 


Shoppailu
Nyt täytyy sanoa heti alkuunsa, että tässä aiheessa en ole todellakaan mikään ekspertti. Sen huomaa jo siitä, että ainut shoppailuun liittyvä kuva kolmen kuukauden jälkeen arkistossani on kuva lähisupermarketista, eli Bintang Marketista (Bintang on Indonesian suosituin olutmerkki ja sanana 'bintang' tarkoittaa tähteä). Shoppailla Balilla voi kuitenkin monissa muissa paikoissa kuin supermarkettien ruokatiskeillä. Oikeastaan ruokaa en ole Balilla ostanut kunnolla kertaakaan, koska täällä on niin paljon kätevämpää ja halvempaa syödä ulkona tai hakea ruokaa warungista. Balilla on kuitenkin muutamia isoja ostoskeskuksia, joista suurin osa sijaitsee Kutan lähistöllä. Itse olen käynyt Carrefourissa, Bali Galleri Malissa ja Discovery Mallissa, joissa kaikissa on tarjolla ihan kaikkea elektroniikasta vaatteisiin ja kirjoista pikaruokaan. Hinnatkin ovat varsin kohdillaan. Tämän lisäksi kaikissa suurissa asutuskeskittymissä on loputon määrä pieniä myyntikojuja, josta saa todella halvalla vaatteita, aurinkolaseja, kelloja, matkamuistoja ja muuta vastaavaa. Noissa kojuissa pitää kuitenkin osata tinkiä tiukasti, koska muuten joutuu maksamaan turhaan ylihintaa. Tinkimisshopailusta minulla on eniten kokemusta, ja se on yllättävän hauskaa hommaa - varsinkin indonesiaa puhuttaessa.



Matkustelu
Matkustelutakin olen kirjoittanut tässä blogissa pariinkin eri otteeseen, joten en ala turhaan jorisemaan aiheesta kovin pitkästi. Haluan kuitenkin silti muistuttaa vielä tässä ajanviettopostauksessakin, että yksi mahtava piirre Balilla asuessa on ehdottomasti se, että varsinkin viikonloppuisin ei aina tarvitse jäädä Balille, vaan varsin edullisesti pääsee kiertämään loputtoman laajaa Indonesian saarivalikoimaa tai muita Kaakkois-Aasian maita. Myös Balilla on tietenkin nähtävää, kun uskaltautuu poistumaan eteläisestä asutuskeskittymästä. Matkailu on siis mitä parasta ajanviettoa täällä.



Yöelämä
Turha sitä on lähteä kieltämään, juhliminen on aivan ehdottomasti yksi parhaista tavoista illanviettämiseen aina toisinaan Balilla. Itselläni on ainakin näin kolmen kuukauden jälkeen tullut jo sellainen olo, että jatkuvasti ei tosiaan jaksa olla Kutalla juhlimassa (turistikeskittymä Kutalla on kaikkein eniten yökerhoja ja baareja ja myös eniten juhlakansaa), mutta on siinä edelleen toisinaan oma viehätyksensä - varsinkin oikealla porukalla :) Oikeasta porukasta tulikin mieleen, että paras asia opiskelijaporukkaan kuulumisessa onkin se, että aina ei tarvitse lähteä samoihin baareihin juhlimaan, vaan iltaa voidaan viettää myös jonkun porukan villalla järjestettävissä poolpartyissä, jotka ovatkin viime aikoina olleet ehdottomasti parasta viihdettä yöelämän osalta. Kutan baareista kaikkein suosituimpia ovat pääkatu Jalan Legianilla sijaitsevat Eikon, Bounty, Skygarden ja Engine Room sekä sen lähistöllä sijaitseva Alley Cats. Ymmärrän hyvin, että monille kyseisten paikkojen meininki voi olla liikaa, mutta oikealla asenteella kaikesta selviytyy. Kutan lähistöllä sijaitsevassa Seminyakissa on sitten sivistyneempiä ja tyylikkäämpiä klubeja, kuten Potato Head.

Kevyt illanvietto (biljardia, keilaamista, leffoja yms.)
Jokailtainen ryyppääminen ei Balilla opiskellessa ole sattuneesta syystä mahdollista, eikä arkipäivänä ehdi lähteä kovin kauas tai suunnitella mitään suuria aktiviteettejakaan, mutta pelkkä villalla kyhjöttäminenkin voi tuntua tylsältä. Jokainen porukka on varmaan keksinyt oman tapansa näiden iltojen viettämiseen. Viime aikoina olemme oman villan porukalla käyneet muun muassa keilaamassa (Paradiso Bowling Center sijaitsee Kutalla) ja pelaamassa biljardia (erityisesti Kutalla mutta myös Seminyakissa on hyviä biljardipaikkoja, erityisesti Kutalla oli yksi pelkästään paikallisten majoittama kunnon vanhanaikainen biljardiluola). Jotkut tykkäävät käydä esimerkiksi leffassa (Balillekin on rantautunut erikoiset 5D elokuvateatterit, mutta lisäksi ihan normaaleja leffateattereita on Kuta Beachin lähistöllä ja Bali Galleri Malissa). Vaihtoehtoja on kyllä.

Kuva: Nils Klatt

Aktiviteetit (rafting, vesipuisto, mönkijäajelut jne.)
Vähän ikävä niputtaa nämä nyt tällä tavalla yhteen, koska ihan jokaisestakin voisi kirjoittaa erikseen, mutta kaikkea en ole ehtinyt vielä kokeilemaan, joten mainittakoon nämä yhtenä könttänä. Tämähän on siis nimenomaan yksi parhaista asioista Balilla: täällä on niin paljon erilaisia ulkoaktiviteetteja, että luulisi jokaiselle löytyvän jotain. Kuvassa on raftingia, eli koskenlaskua, mikä on erityisesti sadekaudella täällä pirun hauskaa. Balilla on ainakin kaksi eri koskea, jossa monet rafting-firmat pyörittävät koskenlaskua. Meidän kokeilemessamme paikassa matka kesti parisen tuntia ja sisälsi yhden korkean tiputuksen vesiputouksessa. Kokonaisuutena mahtava kokemu.

Raftingin lisäksi olemme ehtineet muun muassa käydä kokeilemassa Kutalla sijaitsevan Waterbom Parkin tarjonnan, mutta siitä ei ole harmillisesti yhtään kuvaa. Kyseessä on siis vesipuisto, joka on valittu muun muassa Aasian parhaaksi. Tarjolla on kymmenisen erilaista vesipuistorataa, joista suosituin taitaa olla yksi liuku, jossa pääsee huippukohdassa 70 kilometrin tuntivauhtiin. Waterbom Parkissa saa myös hyvän opiskelija-alennuksen, eli suosittelen yhtään vesipuistosta kiinnostuneille käymään puistossa ainakin sen yhden kerran.

Muista aktiviteeteista pitää mainita ainakin mönkijäajelut, paintball ja eräänlainen köysirata. Erityisesti viimeistä haluan päästä kokeilemaan ihan lähiaikoina. Kyseessä on siis pohjoisemmalla Balilla keskellä metsää sijaitseva pitkä köysirata, jossa pääsee kiipeämään korkealle puihin (jopa parinkymmenen metrin korkeuteen). Puista toisiin liikutaan muun muassa vaijereilla, köysillä, ja erinäisillä tikasviritelmillä. Kirjoittelen lisää tästä, kunhan olen päässyt kokeilemaan.

Tulivuorikiipeilyt
Balilla on kaksi tulivuorta, matalampi on Mount Batur ja korkeampi Mount Agung. Molemmille pääsee trekkaamaan, ensikertalaisille suositelleen ehdottomasti Baturia, koska Agung voi olla tosi rankka kokemus ihan tyhjistä repäistäväksi. Molemmat vuoret ovat sen verran kätevästi saavutettavissa, että niille kiipeäminen ei ole monen päivän reissu, mutta trekkaus vuorille on silti kuulema aivan upea kokemus. Baturilla ja Agungilla voi tulla helposti kylmä, joten vaatetusta kannattaa varata kunnolla. Meidän villan porukka kävi kiipeämässä Baturille, mutta itse olin juuri silloin poissa Balilta. Harmittaa, mutta aion kyllä vielä ehtiä jollain porukalla käydä kipuamassa Baturille - on tässä vielä kaksi kuukautta aikaa.

Luonto ja eläimet (Bali Safari, apinapuistot, norsuajelut, West Bali National Park...)
Balilla on mahdollista päästä nauttimaan eläimistä sekä eläinpuistomallisesti että ainakin vähän luonnonmukaisemmissa oloissa. Bali Safari on siis iso eläinpuistoalue, jossa voi nähdä muun muassa tiikereitä ja orankeja (kesyjä sellaisia). Riippuu ihan omista kiinnostuksista, haluaako käydä siellä. Itselläni ei kovin suurta paloa ole, mutta olen kuullut, että paikalla käyminen voi olla hienokin kokemus. Rahaa siellä saa helposti palamaan. Apinapuistoista kuuluisin on varmaankin Ubudissa, mutta myös monien temppelien yhteydessä asuu paljon apinoita. Norsuajeluissa kannattaa olla tarkkana siitä, että ratsastettavia norsuja kohdellaan hyvin. Ihan suositeltaviakin norsuajelufirmoja on olemassa, mutta ikävä kyllä kaikki eivät sellaisia ole. Luontoon voi lähteä tutustumaan myös ihan menemällä pohjoisemmalle Balille, jossa voi päästä keskelle metsää. Myös Bali West National Parkissa ollaan varsinaisen luonnon keskellä. Jos aikaa on enemmän, kannattaa sielläkin käydä. Me kävimme noin kuukausi sitten pienellä vaihtariporukalla nopeasti yhtenä päivänä kääntymässä siellä. Pohjoisessa Lovinassa on puolestaan mahdollista päästä uimaan delffiinien seassa.



Kulttuuri
Säästetäänpä kakun päälle tuleva kirsikka viimeiseksi. Balilla on tietenkin mahdollisuus päästä tutustumaan aivan ainutlaatuiseen hindulaiskulttuuriin. Upeita temppeleitä on useita. Kuuluisimpia ovat luultavasti Pura Tanah Lot pohjoisemmassa ja Pura Luhur Uluwatu etelämmässä. Ubud on varsinainen kulttuurin kehto, jossa on mahdollista päästä tutustumaan niin maalaustaiteeseen ja musiikkiin kuin hengelliseenkin kulttuuriin. Muun muassa balilaiset hautajaiset (jotka ovat iloinen juhlakokonaisuus) ovat kuulema upea kokemus, joihin saattaa päästä aivan sivullisena osallistumaan erityisesti Ubudissa, jos on siellä oikeaan aikaan. Kulttuuriin tutustumiseen kannattaa siis ehdottomasti käyttää oma aikansa Balilla asuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti