keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Ihan oikeasti opiskelusta Balilla

Tämänkertainen blogipostaus kiinnostanee enemmän vasta tänne tulossa olevia opiskelijoita kuin nykyisiä, koska tarkoituksenani on esitellä Udayanan yliopiston kurssitarjontaa.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tämän viikon jälkeen lukukautta täällä Balilla on jäljellä enää kuukauden päivät. Ohjelmassa on vielä neljä viikkoa varsinaista opiskelua, ja viidennellä viikolla on ohjelmassa lukukauden päättävät loppukokeet ja loppuseremonia, jonka jälkeen opiskelijat joko suuntaavat koteihinsa tai jäävät vielä pyörimään ympäri Aasiaa. Niinpä tässä vaiheessa lukukautta on hyvä tehdä vihdoin virallinen blogipostaus siitä, mitä täällä Balilla opiskellaan.

Harmillisesti minulla on ollut usein niin kiire koulupäivien aikana muiden hommien hoitamisen kanssa, etten ole ehtinyt käydä tutustumassa kovinkaan monta kertaa muihin tunteihin kuin bahasa indonesiaan. Tällä viikolla olen kuitenkin käynyt suurimmalla osalla luennoista opiskelijoiden kanssa, jotta pystyisin antamaan konkreettisen käsityksen luennoista. Kurssien suoritukset koostuvat siis viikottain järjestettävien luentojen lisäksi muun muassa kokeista, esseistä, ryhmätöistä ja mahdollisista lisätehtävistä.


Bahasa Indonesia
Tästä oppiaineesta minulla on paras käsitys, koska olen istunut suurimmalla osalla indonesian tunneista ja käynyt jopa välikokeessa. Bahasa Indonesian luentoja on viikossa kaksi (kaikilla muilla kursseilla yksi), jotta opiskelijat oikeasti ehtisivät oppia neljän kuukauden aikana kunnon perusteet kielestä ja pystyisivät sitä käyttämään arkielämän tilanteissa. Luennoitsijoita on kaksi, joista molemmat pitävät yhden luennon jokaiselle ryhmälle viikossa.

Opiskelu on aika intensiivistä, ja uusia sanoja opitaan yhden tunnin aikana parhaimmillaan 50 kappaletta. Tahti on siis ehkä jopa kovempaa kuin Suomen kielen tunneilla, mutta muuten opiskelu muistuttaa tosi paljon uuden kielen opiskelua suomalaisessa korkeakoulussa. Toki oman haasteensa tuo se, että nyt lähtökielenä ei ole kotimainen suomi vaan englanti, joten uutta kieltä pitää opiskella toisella aikaisemmin opiskellulla kielellä.

Tunneilla opiskellaan yleisiä sanoja, tärkeitä kielioppisääntöjä ja puhutaan indonesiaa muodostamalla lauseita luennoitsijoiden ohjeiden mukaan. Nyt ollaan siirrytty myös luetun-, ja kuullunymmärtämiseen sekä omien tekstien kirjoittamiseen. Kokonaisuudessaan bahasan tunnit ovat olleet todella suosittuja erityisesti sen takia, että siellä todellakin oppii paljon käytännön elämää helpottavia taitoja.

Tourist Management
Bahasa Indonesia on siis ainut kurssi, jossa on kaksi luentoa viikossa. Kerran viikossa opetettavista kursseista tourist managementin luennot järjestetään tällä lukukaudella maanantaisin. Kävin tämän viikon maanantaina kuuntelemassa ensimmäistä kertaa kyseisen kurssin luentoa, ja teemat vaikuttivat oikeasti mielenkiintoisilta. Turismi on täällä päin maailmaa (erityisesti juuri Balilla) aihe, josta ihmisillä on paljon enemmän käytännön tietoa kuin suurimmalla osalla suomalaisia tulee koskaan olemaan. Sen takia luentoja on helppo elävöittää monilla käytännön esimerkeillä, joiden avulla aiheita käsiteltiinkin luennolla huomattavan paljon. Ainakin omasta mielestäni on kiinnostavaa kuulla kaikenlaisia yksityiskohtia paikallisen turismin erityispiirteistä.

Tourist Managementin luennoilla käsitellään muun muassa indonesialaista ja laajemmin aasialaista turismistrategiaa ja - kuten kurssin nimestä voi päätellä - turismikohteiden hallintaa. Luennoitsijalla tuntuu selvästi olevan tietoa turismista ja siitä, kuinka se on kehittynyt Balin saarella vuosikymmenten aikana. On aika avartavaakin saada tällainen virallinen ja tarkasti hahmoteltu näkökulma turismiin täällä, kun aikaisemmin en ole ajatellut aihetta kyseiseltä kantilta.


Indonesialainen kirjallisuus
Indonesian kirjallisuutta käsittelevä kurssi järjestetään myöskin maanantaisin, ja siinä on hieman muita kursseja pienempi opiskelijaporukka. Kurssi on kuitenkin sisällöiltään todella mielenkiintoinen, ja myös opiskelijat ovat tykänneet siitä tähän mennessä oikein paljon. Kurssilla käsitellään muun muassa indonesialaista runoutta ja yleisesti erilaisia paikallisen kirjallisuuden erityispiirteitä. Balinkin vaihtareista merkittävä osa on jollain tavalla kulttuurialaa tai humanistisia aineita opiskelevia, joten heille tällainen mahdollisuus paneutua aivan toisenlaisten kulttuurituotosten maailmaan on erittäin kiinnostava.

Indonesian historia ja kulttuuri
Tämän kurssin aihetta tuskin tarvitsee selittää kovin perusteellisesti, koska se käy aika hyvin ilmi jo tuosta otsikosta. Indonesian historian ja kulttuurin luennot järjestetään tiistaisin, ja niillä käsitellään arvatenkin koko Indonesian saarivaltion laajaa historiaa ja kulttuuria. Kurssikokonaisuus on aiheiltaan todella mielenkiintoinen, koska 250 miljoonan asukkaan Indonesiassa vallitsee rinnakkain hyvin monenlaisia eri kulttuureita, kuten olen täällä blogissakin aikaisemmin kirjoittanut. Esimerkiksi uskonnoista rinnakkain Indonesiassa elävät enemmistönä toimivan islaminuskon lisäksi kristinusko, buddhalaisuus ja hindulaisuus, joista viimeinen nimenomaan Balilla. Myös Indonesian historia on luultavasti suurimmalle osalle opiskelijoista täysin uusi osa-alue, johon ei pahemmin pääse suomalaisissa yliopistoissa paneutumaan. Aiheita käsitellään hyvin laajasti, ja eri saarten kulttuurien eroavaisuuksia pyritään vertailemaan keskenään.

Business and Economy of South East Asia
Kaakkois-Aasian taloutta käsittelevä kurssi on ominta alaa erityisesti kaupallisten aineiden opiskelijoille, joita on aika paljon tämänkin hetkisessä Asia Exchangen vaihto-opiskelijoiden joukossa. Kuten esimerkiksi Heidi Knutsen haastattelussa sanoi, on kyseisiin aiheisiin tutustuminen erittäin avartavaa myös meille muille. Itsekään en ole ekonomiaa tai kaupallisia aineita opiskellut korkeakoulussa yhdenkään kurssin verran, mutta oli silti oikein hyödyllistä käydä tutustumassa kurssin tarjontaan. Opin jo yhdellä luennolla muutamia uusia asioita paikallisen talouden toiminnasta, ja opiskelijoille kurssi tarjoaa varmasti vielä paljon enemmän, sillä kurssilla tehdään ryhmätöitä muun muassa siitä, millä keinoin paikallisen talouden toimintaa voitaisiin parantaa.


Business Law and Legal Tradition of Indonesia
Olen saanut sen käsityksen, että business law'n kurssi on ollut yksi suosituimmista ainakin tällä lukukaudella. Monet opiskelijat ovat kehuneet kyseistä kurssia muun muassa sen takia, että sillä käsitellään aiheita hyvin laajasti ja että kurssin luennoitsijat ovat erittäin päteviä. Omakin käsitykseni kurssista on hyvin myönteinen sen perusteella, mitä olen ehtinyt käydä luentoja seuraamassa. Luennoitsijat yrittävät herättää mahdollisimman paljon keskustelua ja käyttävät teräviä esimerkkejä aiheesta. Vaikka laki ei muuten edes kiinnostaisi, tämä kurssi tarjoaa tosi mielenkiintoisia huomiota paikallisen oikeusjärjestelmän toiminnasta ja myös siitä, miten paikallinen kulttuuri vaikuttaa lainsäädännön toimintaan.

Näistä kuudesta kurssista opiskelijat valitsevat siis vähintään viisi, jotka he yhden lukukauden aikana suorittavat. Lisäksi kurssikokonaisuuksiin kuuluu torstaisin järjestettäviä ekskursioita ja työpajoja. Vaikka koulupäivät ovat siis aika tiiviitä (yleensä yhdeksästä yhteen), pääsee täällä Balilla myös oikeasti opiskelemaan monipuolisilla kursseilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti