tiistai 5. marraskuuta 2013

Pyhäpäivien huippusaari

Tänään tiistaina minulla on tavallista paremmin aikaa kirjoittaa blogia, koska Balilla kunnioitetaan kansallista (Indonesian sisäistä) juhlapyhää, eli islamilaisen kalenterin uutta vuotta. Kuten aikaisemmin mainitsemani Idul Adhan tapauksessa, myöskään islamilainen uusi vuosi ei näy suuremmin balilaisessa katukuvassa tai arkielämässä. Suurin osa kaupoista ja muista palveluista on aivan normaalisti auki, mutta yliopiston lukujärjestys noudattaa virallisia juhlapyhiä, joten tällä viikolla vaihtareilla on normaali koulupäivä yliopistolla myös torstaina, joka paikkaa tätä vapaatiistaita.

Itselleni on tullut mieleen tässä parin viime kuukauden aikana, että Balille saapuvan olisikin ihan hyvä tietää etukäteen, millaisiin juhlapyhiin täällä kannattaa varautua, koska ainakaan itselläni ei ollut aiheesta mitään käsitystä ennen tänne tulemista. Lisäksi juhlapyhät ovat ainakin omasta mielestäni erittäin kiinnostava osa paikallista kulttuuria, koska ne ovat kaikissa maissa omanlaisensa. Niinpä tämän islamilaisen uuden vuoden kunniaksi listaan alle pieni selityksineen kaikki juhlapyhät, joihin kannattaa täällä varautua. Juhlapyhät on helpointa jakaa kansallisiin (koko Indonesiassa vietettäviin juhlapyhiin, joista monet ovat maan pääuskonnon vuoksi islamilaisia eivätkä siksi kosketa merkittävästi hindulaista Balia) ja Balin omiin (joiden juuret ovat Balin omassa hindulaisuudessa).



Kansalliset juhlapyhät

- Länsimainen uusi vuosi: Myös Indonesiassa länsimaalaisen kalenterin uuden vuoden ensimmäinen päivä on virallinen juhlapyhä, kuten varmaan ympäri maailmaa riippumatta siitä, onko maalla myös oma kalenterijärjestelmänsä.

- Maulid Nabi Muhammad: Profeetta Muhammadin syntymän juhlapäivä, eli idealtaan hieman sama kuin kristinuskossa joulu. Balilla Maulid Nabi ei ole kovin merkittävässä roolissa juuri sen takia, että kyseessä on islaminuskoisten juhlapyhä, ja Balilla islaminuskoisia on vain noin 5 prosenttia. Yleisesti Indonesiassa Maulid Nabi on yksi vuoden merkittävimmistä juhlapyhistä.

- Kiinalainen uusi vuosi: Myös Indonesiassa ja Balilla vietetään kiinalaista uutta vuotta kiinalaisen vähemmistön ansiosta. Kiinalainen uusi vuosi on yleisesti aina todella komean näköinen juhla alueilla, jossa kiinalaisia on paljon. Balilla kiinalaisen uuden vuoden juhliminen on aika vähäistä, vaikka jossain temppeleissä pyhäpäivää saatetaankin kunnioittaa.

- Nyepi: Yksi Balin hindulaisista juhlapyhistä on myös koko Indonesian kalenterissa, eli sitä kunnioitetaan koko maassa, vaikka pääasiassa Nyepi vaikuttaakin vain Balilla. Balilla merkitys on sitäkin suurempi, sillä Nyepi on kiistatta yksi vuoden suurimmista juhlapyhistä. Nyepi on käännettynä "hiljaisuuden päivä", jolloin kaikkialla Balilla hiljennytään koteihin ja muun muassa meditoidaan. Nyepinä kaikki kaupat, liikkeet, palvelut ja jopa lentokenttä ovat kiinni. Aamukuudesta seuraavaan aamukuuten ei perinteen mukaan kodistaan saa poistua liikkumaan kaduille ollenkaan. Tätä perinnettä noudattavat myös Balilla tilapäisesti asuvat ja turistit. Kotonakaan ei saa pitää valoja, meluta tai juhlia. Koko päivä pyhitetään siis täysin hiljentymiselle. Seuraavana päivänä vietetään balilaisen kalenterin uutta vuotta. Nyepiä noudatetaan tiukasti Balilla, mutta sitä kunnioitetaan muuallakin Indonesiassa. Ensi vuonna se koittaa 31. maaliskuuta.

- Pitkäperjantai ja helatorstai: Koko Indonesian väestöstä yli 80 prosenttia on muslimeja, mutta yli 10 prosenttia on myös kristittyjä. Näin ollen indonesialaisessa kalenterissa ei kunnioiteta pelkästään islaminuskon pyhäpäiviä vaan myös tärkeimpiä kristinuskon pyhäpäiviä. Samat pyhät kuuluvat myös balilaiseen kalenteriin, joten tämän postaukseni otsikko pyhäpäivien huippusaaresta ei ole tosiaan vähättelyä. Kristittyjä on Balilla vain prosentti, joten kristilliset juhlapyhät eivät ole kovin suuressa roolissa. Pitkäperjantain tai helatorstain viettämisen syistä tuskin tarvinnee kirjoittaa mitään.

- Waisak: Jotta islamilaisissa, kristillisissä ja hindulaisissa juhlapyhissä ei olisi tarpeeksi, mukaan mahtuu myös yksi buddhalainen juhlapyhä. Buddhalaisia on koko Indonesian väestöstä yksi prosentti, mikä voi kuulostaa vähältä mutta tarkoittaa oikeasti yli 2 miljoonaa ihmistä. Waisakia juhlitaan buddhalaisuuden oppi-isän Gautama Buddhan syntymän, valaistumisen ja kuoleman kunnioittamiseksi. Indonesian buddhalaisilla alueilla Waisak on erittäin suuri juhla, jota munkit kunnioittavat yhdessä. Balilla buddhalaisia on väestöstä vain puolisen prosenttia, mutta vapaapäivä se silti on.

- Profeetta Muhammadin taivaaseenastumisen päivä: Idealtaan hyvin pitkälti samanlainen juhlapäivä kuin kristillisessä perinteessä helatorstai eli Jeesuksen taivaaseenastumisen päivä. Tämänkin juhliminen on huomattavasti merkittävämpää muualla Indonesiassa kuin Balilla.

- Ramadan ja Idul Fitri: Indonesiassa, kuten muissakin islaminuskoisissa maissa, (islamilaisen) vuoden yhdeksäs kuukausi on paastokuukausi Ramadan, jolloin muun muassa syödään vain auringonlaskun ja nousun välisenä aikana ja pidättäydytään muutenkin kaikesta paheellisesta päiväsaikaan. Virallinen juhlapyhäpäivä on Idul Fitri, jota juhlitaan Ramadanin päättymisen kunniaksi.

- Itsenäisyyspäivä: 350 vuotta Alankomaiden vallan alla ollut Indonesia tunnustettiin itsenäiseksi vuonna 1949, ja tuota itsenäisyyttä juhlitaan merkittävin juhlamenoin joka vuonna 17. päivänä elokuuta. Yksi suurimmista rituaaleista itsenäisyyspäivänä on lipunnosto National Palacessa, ja se televisioidaan ympäri maata.

- Idul Adha: Idul Adhasta kirjoitinkin jo aikaisemmin blogissa. Se on monien muiden kansallisten juhlapyhien tavoin islaminuskoon liittyvä, ja silloin kunnioitetaan profeetta Ibrahim oli valmis uhraamaan oman poikansa. Kokemusta voin sanoa, että Idul Adha ei Balin katukuvassa merkittävästi näy.

- Islamilainen uusi vuosi: Tätä juhlitaan siis tänään, enkä voi sanoa, että se mitenkään merkittävästi vaikuttaisi jokapäiväiseen elämään täällä Balilla. Muualla Indonesiassa tämä on toki merkittävä hetki.

- Joulupäivä: Vuoden viimeinen kansallinen juhlapyhä on joulupäivä, joka kuuluu myös balilaiseen kalenteriin, vaikka täällä ei kristittyjä mainittavasti olekaan. Odotan mielenkiinnolla näkyväni, miten vahvasti jotkut jouluhärpäkkeet ja muut hörpötykset näkyvät täällä, koska varmaan turistien takia täälläkin on jonkun verran jouluhuumaa nähtävillä. Toistaiseksi joulusta ei ole kuitenkaan mainittu halaistua sanaakaan missään, mikä on todella piristävä muutos Suomeen, jossa jouluhuuma alkaa syyskuussa.


 photo galungan2_zps21ce0782.jpg

Balilaiset juhlapyhät

- Saraswati: Saraswati on Balin hindulaisten juhlapyhä, jolloin juhlitaan jumalilta saatua tietoa ja yleisesti tiedon arvokkuutta. Päivää juhlitaan perinteisillä rituaaleilla, joihin kuuluu muun muassa temppelissä vierailua, perinteistä tanssia tai pyhien laulujen laulamista. Päivä on nimetty jumalatar Saraswatin mukaan. En osaa sanoa kokemuksesta Saraswatin juhlimisesta mitään, koska en ole päässyt olemaan paikalla sen juhlinnan aikana.

- Pagarwesi: Pagarwesi on Galunganin ja Nyepin ohella yksi merkittävimmistä balilaisista juhlapyhistä vuoden aikana. Pagarwesinä annetaan poikkeuksellisen merkittäviä uhrilahjoja jumalille, koska silloin uskotaan olevan mahdollista saada erityistä voimaa pahuutta ja epäonnea vastaan.

- Tawur Agung Kesanga: Päivä ennen Nyepiä (katso yläpuolelta), jolloin järjestetään suuria seremonia, annetaan näyttäviä uhrilahjoja, pukeudutaan paikallisiin asuihin, soitetaan musiikkia ja vastaavaa. Päivää kutsutaan "suurten uhrausten päiväksi", ja tämän juhlinnan jälkeen hiljennytään Nyepin viettoon.

- Ngembak Geni: Nyepin jälkeinen päivä, jolloin 24 tunnin hiljaisuuden jälkeen perheet ja ystävät kokoontuvat jälleen yhteen.

- Galungan ja Kuningan: Galunganista ja Kuninganista kirjoitin jo aikaisemmin täällä blogissa, joten ei sen syistä ja juhlimisesta enää sen enempää. Kyseessä on kuitenkin kiistatta yksi balilaisen vuoden huippukohdista (se ehtii monena vuotena itse asiassa koittaa kahteen kertaan), jonka juhlinta on hyvin näyttävää ja vaikuttaa myös arkielämään Balilla.

Tällaisia juhlapyhiä balilaiseen ja indonesialaiseen kalenteriin siis kuuluu. Ei tosiaan ihme, että Balia kutsutaan monien pyhäpäivien saareksi. Välillä tuntuu, että aina on meneillään jonkinlainen pyhäpäivä tai vähintään ihan vain normaali hindulaisseremonia. Suurin osa niistä ei kuitenkaan vaikuta arkipäiväiseen elämään mitenkään, jos niin ei tahdo, mutta toki erityisesti kaikkein suurimmista juhlapyhistä kannattaa ottaa irti kaikki mahdollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti