tiistai 12. marraskuuta 2013

Elektroniikka Balilla

Minulta on jonkun verran kyselty Balilla ollessani kaikenlaisen elektroniikan hankinnan ja korjaamisen mahdollisuuksista, ja erityisesti korjaamisen osalta olen päätynyt ihan tahtomattani tutustumaan aika paljon paikalliseen kulttuuriin. Tulevien vaihtareiden tai muuten vain Balille saapuvien elämän helpottamiseksi ajattelin sitten kirjoittaa tänne blogiinkin pari tietoiskua aiheesta.

Elektroniikan hankkiminen
Uusien laitteiden hankkiminen on käytännössä ihan yhtä helppoa kuin länsimaissakin. Balilla on muutama suuri ostoskeskus (muun muassa Carrefour ja Bali Galleria Sunset Roadin varrella ja Discovery Shopping Mall Kutalla), josta pystyy ostamaan kaikenlaista laitteistoa kameroista ja kännyköistä tietokoneisiin ja vaikkapa musiikkisoittimiin.

Totuus on toki se, että elektroniikka saapuu tänne hitaammin kuin kehittyneisiimpiin maihin, ja uusimpia versioita uusista laitteista voi joutua odottamaan kauemmin. Erityisesti kameroissa huomasin, että täällä myydään uutena semmoisia järjestelmäkameroita, jotka ovat Suomessa jo poistuneet jo mallistosta. Samasta syystä myös hinnat ovat yllättävän korkeita: elektroniikan hankkimisen takia Balille ei kannata tulla. Jonkun verran halvemmalla saattaa esimerkiksi puhelimia saada, mutta ero ei ole niin merkittävä, kuin voisi toivoa. Ja esimerkiksi kameroissa joutuu maksamaan niistä jo vähän vanhoista malleista yllättävän paljon juuri siksi, että ne ovat täällä vielä uusia.

Mutta jos esimerkiksi puhelin menee täällä rikki, hyvän korvaavan mallin voi saada ihan sopivalla hinnalla. Tai jos esimerkiksi unohtaa ottaa mukaansa kakkoskameransa laturin (kuten allekirjoittanut), uuden saa ihan edullisesti kamerakaupasta.

Elektroniikan korjaaminen
Aluksi sanottakoon pari sanaa omista kokemuksistani elektroniikaongelmien kanssa täällä Balilla. Kahden ja puolen kuukauden aikana minulta on mennyt rikki tavalla tai toisella järjestelmäkamera, pokkarikamera (toimii edelleen, mutta näyttö on pimeänä), kännykkä ja läppärin laturi. Osan voi ainakin pistää paikallisen ilmaston syyksi, sillä täällä vallitseva huonattavan kostea ilmasto voi oikeasti aiheuttaa ongelmia elektroonnikkalaitteistoihib. Vastoinkäymisiin kannattaa varautua siten, että ne ovat ainakin mahdollisia. Toisaalta monille kavereilleni ei ole käynyt yhtään mitään, joten paljon riippuu ihan omasta tuurista - ja tarkkaavaisuudesta.

Miten sitten olen onnistunut korjaamaan laitteita? Hankalammin kuin voisi toivoa. Pokkarikameran näytön pimeneminen oli semmoinen ongelma, että sitä ei hinnan takia kannata korjata ollenkaan sen enempää täällä kuin Suomessakaan. Kyseinen laite on siis lopullisesti käyttökelvoton. On aikamoinen mysteeri, miten se edes meni rikki, koska näyttö yhtenä päivänä pimeni aivan ilman mitään ennakkovaroitusta tai ilman, että se olisi kolahtanut yhtään mihinkään.

Samoin kännykkä meni lopullisesti rikki, mutta siitä en voi syyttää kuin itseäni, kun pudotin sen vahingossa uima-altaaseen (no, olihan siinäkin rikki menemisen syynä liiallinen kosteus). Uusia saa onneksi aika halvalla täällä, kuten jo kirjoittelin.

Uuden ostamisella selvittiin myös läppärin laturin tapauksessa: tässä tapauksessa "varaosan" saaminen oli paljon kivuttomampaa kuin olin ensin ajatellut. Minulla oli siis ollut jo jonkun aikaa ongelmia läppärin laturin kanssa, kun yhtenä päivänä se rupesi savuamaan ja syttyi melkein liekkeihin, kun olin tekemässä hommia villallani. Sanomatta lienee selvää, että kyseistä johtoa ei pystynyt enää käyttämään eikä sen puoleen konetta lataamaan. Onneksi Denpasarissa (Balin "pääkaupunki") sijaitsee Rimo Trade Center, joka lienee yksi suurimmista paikallisista  elektroniikkaliikekeskittymistä. Kyseessä on aika erilainen paikka kuin edellä mainitsemani isot ostarit: asiakkaat koostuvat lähinnä paikallisista, ja liikkeet ovat pieniä myyntikojujen tapaisia kolmikerroksisen ison rakennuksen sisällä. Vähän on sellainen basaaritunnelma tuolla, mutta ihan mukava paikka se on useamman käynnin perusteella. RTC:hen oli ensimmäisellä kerralla vähän vaikea löytää, mutta itse asiassa se sijaitsee yhden Denpasarin tärkeimmän kadun Jalan Diponegoron varrella. Kyseisessä paikassa on yksi kerros omistettu kokonaan tietokonekaupoille, ja tuolta löytyi kätevästi uusi laturin piuha koneeseen. Toimii mainiosti, ja takuutakin sai peräti viikon ajan. Haha.

Kaikkein monimutkaisin tapaus on sitten ollutkin rakas järjestelmäkamerani, joka on ollut telakalla siitä lähtien, kun saavuin Balille. Se on myös vaikeuttanut työnkuvaani muun muassa blogin osalta aika roimasti, mutta parhaani olen yrittänyt muulla välineistöllä. Järkkäri tosiaan meni rikki heti, kun saavuin tänne. Pian tuon jälkeen vein kameran nimenomaan huoltoon RTC:hen, koska sitä minulle suositeltiin Nikonia myyvässä liikkeessä. Huoltoasioissa en kuitenkaan voi suositella RTC:tä millään tasolla, koska minun kokemukseni sieltä ovat varsin negatiiviset. Viaksi ilmoitettiin sulkimen rikki meneminen, ja ensin sanottiin, että se voitaisiin korjata viikossa. Jos ei saataisi korjattua, laite palautettaisiin minulle. Yllättäen homma ei ollut valmis viikossa, eikä kameraakaan voinut syystä taikka toisesta saada takaisin.

Kun pari viikkoa myöhemmin palasin Balille, ei kamera edelleenkään ollut valmis. Seuraavalla viikolla sain sen vihdoin takaisin, eikä sille ollut onnistuttu tekemään mitään. Kuulema "koko Indonesiasta ei löydy oikeaa varaosaa". Hieman epäilin tätä väitettä, sillä Jakartassa sijaitsee kuitenkin kaksi Nikonin virallista korjaamoa. Lopulta sainkin lähetettyä kamerani korjaamoon kunnolliseen paikkaan Jaavalla, ja viaksi tunnistettiin ongelma prosessorissa (ei mitään tekemistä sulkimen kanssa). Luultavasti saan kamerani vihdoin takaisin tällä tai ensi viikolla korjattuna. Vinkkinä pidemmän aikaa Balilla oleville siis kamerakorjauksen osalta on se, että kannattaa laittaa se suosiolla ihan kunnon korjaamoon (todennäköisesti siis Jaavalle), koska siellä se tulee korjattua paljon nopeammin ja kunnollisemmin kuin tällä saarella, jolla tekniikka ei yksinkertaisesti ole vielä niin kehittynyttä. Toki minullakin oli hirveä tuuri nyt tämän oikean korjaamon löytämisessä, kun satuin tutustumaan juuri oikeaan henkilöön (suurin osa asioista täällä muuten hoituu löytämällä ne oikeat tyypit, joihin voi oikeasti luottaa), mutta varmasti oman kameran valmistajalta saa apua, vaikka se aluksi voi vaikealta tuntuakin.

-------------------------

Yhteenvetona voinen siis sanoa, että nykyisin Bali alkaa olla sen verran moderni saari, että kyllä täällä laitetta kuin laitetta saa ja melkein mikä tahansa voi myös yrittää korjata. Jossain asioissa kannattaa kuitenkin luottaa isompien alueiden, kuten Jaavan suurkaupunkien apuun. Ja sitten kannattaa tietenkin miettiä, mitä kaikkea haluaa edes tuoda tänne. Itsekin olisin jättänyt noin puolet laitteista ottamatta mukaan, jos en olisi tarvinnut niitä töissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti