torstai 14. marraskuuta 2013

Kouluviikon päättävä workshop

Viime viikot ovat olleet koulurytmin osalta poikkeuksellisia (viime viikolla oli islamilainen uusi vuosi, sitä ennen oli koeviikko ja sitä ennen lomaviikko), joten opiskelijoilla on ollut lähes kuukauden tauko ekskursioista ja työpajoista. Tänään päästin kuitenkin takaisin asian ytimeen, kun Denpasarin kampuksella järjestettiin työpaja balilaisesta perinteisestä käsinkirjoituksesta. Asia Exchangen vaihtariporukan lisäksi paikalla oli joukko paikallisia opiskelijoita - nämä työpajat ovatkin olleet monelle opiskelijoille erinomaisia mahdollisuuksia päästä juttelemaan paremmin paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Nykyään Balilla - kuten suuressa osassa maailmaa - käytetään latinalaisia aakkosia, joten tänne tullessaan ei tarvitse opetella uutta aakkosjärjestelmää. Tämä helpottaa huomattavan paljon myös indonesian kielen opiskelua, sillä opiskelua ei tarvitse aloittaa aakkosten opettamisesta. Silti on tärkeää tietää, että myös Balin saarella on ollut alun perin oma aakkostonsa, jota on käytetty nimenomaan balin kielen kirjoittamiseen. Kyseessä on siis eri kieli kuin indonesia: Indonesiassa melkein jokaisella saarella on vielä oma kielensä, mutta indonesia toimii hyvänä yleiskielenä, jota käytännössä kaikki osaavat.

Aikoinaan balilaista aakkostoa on käytetty ihan virallisesti Balilla tekstin tuottamiseen, mutta nykyisin latinalaiset aakkoset ovat syrjäyttäneet sen lähes kokonaan. Silti balilaisia aakkosia opetetaan edelleen paikallisille koulussa, ja varsinkin uskonnollisissa teksteissä kyseiset aakkoset esiintyvät edelleenkään. Niinpä paikalliseen kulttuuriin opinnoissaan syventyvillä vaihtareille tämä tilaisuus oppia perustieto balilaisesta aakkostosta ja jopa mahdollisuus päästä yrittämään sen kirjoittamista oli erittäin hyödyllistä. Ikävä kyllä balilaiset aakkoset vaikuttivat suhteellisen monimutkaisilta (enkä siksi edes yritä alkaa selittää niiden käyttöä), joten jo oman nimenkin kirjoittaminen on niillä hyvä saavutus. Joka tapauksessa tällainen sukeltaminen paikallisen käsinkirjoituksen perinteisiin oli sopivan kevyt ja hauska tapa päättää tämä kouluviikko :)





Nyt on tullut tällä viikolla kirjoitettua sen paljon informaatiota opiskelusta, että koitan ensi viikolla postailla vähän kevyempää tavaraa ihan Bali-elämästä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti