maanantai 30. syyskuuta 2013

Phuket, osa 1

Noniin!

Täällä sitä nyt ollaan, Phuketissa. Lentokone laskeutui paikalliselle kentälle myöhään keskiviikkoiltana, ja sen jälkeen meno onkin ollut aikamoista haipakkaa. Samaa voi varmasti sanoa Phuketissa viime viikolla opintonsa aloittaneiden yli 70 vaihtarin orientaatioviikosta, joka oli täynnä ohjelmaa aina maanantaiaamusta eiliseen sunnuntai-iltapäivään saakka. Kyseessä oli siis osittain samanlainen tiivis avaus lukukaudelle kuin Balilla noin kuukausi sitten.

Viime viikon aikana ehdinkin jo tutustua aika moneen tästä isosta vaihtariporukasta, jotka parhaillaan aloittelevat opintojaan Phuketin Kathun kaupunginosassa sijaitsevassa Prince of Songkla Universityssä. Suurin osa sanoi nimenomaan sitä, että mitään löysää aikaa ei tällä ensimmäisellä viikolla ainakaan ole ollut. Se ei kuitenkaan ole huono asia, jos ohjelma on kiinnostavaa sekä viihdyttävää, ja Phuketin orientaatioviikon tapauksessa niin on ainakin toivon mukaan ollut :)

Itse en tosiaan päässyt osalliseksi kolmelle ensimmäiselle orientaatiopäivälle, mutta kuulin jälkeenpäin opiskelijoilta niiden ohjelmasta. Avauspäivänä oli ohjelmassa lukukauden avaaminen tyylikkäässä merenrantaravintolassa, jossa toinen Asia Exchangen perustajista (ja samalla myös siis minun pomoistani) Harri oli kertomassa AE:n toiminnasta. Harri on itse asiassa Phuketissa paljon pidempään kuin minä (marraskuuhun saakka), joten opiskelijoilla on täällä pitkän aikaa tietynlainen AE-tuki takanaan.

Maanantaisen avauksen jälkeen tiistaina opiskelijat saivat perusteellisen tietopaketin thaikulttuurista ja maan tavoista. Monet kehuivat jälkeenpäin tuota tilaisuutta erittäin hyödylliseksi. Keskiviikkona opiskelijat pääsivät vihdoin hankkimaan koulupukunsa, joita täällä käytetään yliopistoalueella lukukauden aikana. Miehillä koulupuku muodostuu tyypillisestä valkoisesta kauluspaidasta ja mustista suorista housuista. Naisilla housut korvaa musta polvipituinen hame.

Torstaina pääsin sitten itsekin hyppäämään remmiin mukaan. Vierailuni lähti käyntiin saman tien huikealla vierailulla Asia Exchangen hyväntekeväisyyskohteessa Asia Center Foundationissa. ACF on samalla tavalla yksityinen lastenkoti kuin Balilla toimiva Seeds of Hopekin. Omasta puolestani täytyy sanoa, että on ollut aivan mahtavaa päästä tutustumaan molempien toimintaan tässä kuluneen kuukauden aikana. On niin hienoa nähdä, että näissä Aasian maissa tehdään äärimmäisen tärkeää työtä vähäosaisten lasten hyväksi.

ACF:n toiminta poikkeaa jonkun verran Seeds of Hopesta, muun muassa siten, että vierailemassamme ACF:n kohteessa lapset ovat huomattavasti nuorempia kuin Seeds of Hopen kouluikäiset lapset. ACF:n Phuketin lastenkodissa kaikki lapset ovat iältään 3-6-vuotiaita - ja aivan ihanan energisiä! Asia Exchange lahjoittaa ACF:lle jokaista vaihtariamme kohden tietyn summan tukeakseen lastenkodin tärkeää toimintaa. Aikaisemmin AE:n rahoilla on muun muassa parannettu ACF:n Phuketin rakennuksen sisätiloja. Oli myös mahtavaa nähdä, kuinka liikuttuneita ja vaikuttuneita opiskelijamme tuntuivat olevan vierailun jälkeen. Lastenkodin lapset taisivat kuitenkin olla kaikkein ilahtuneimpia siitä, että joukko hieman heitä vanhempia koululaisia kävi moikkaamassa heitä. Enemmän ACF:n toiminnasta voi lukea täältä.

ACF-vierailu oli ehdottomasti tietynlainen huippukohta orientaatioviikolla, mutta hieman erilaiseksi huipennukseksi viikolle oli luvassa viikonlopun mittainen Ice breaking -tapahtuma, joka järjestettiin jo perinteiseen tapaan Phuketin lähellä sijaitsevilla luonnonkauniilla Phi Phi -saarilla. Phi Phi -saaret ovat siis paikkana aivan mahtavat (aivan välttämätön vierailukohde jos olet käymässä täällä), ja paremmaksi ne muuttuvat, kun noin 70 AE:n vaihtaria rantautuu sinne tutustumaan toisiinsa ja viettämään vapaa-aikaa.

Urheat opiskelijat (ja kieltämättä myös allekirjoittanut) jaksoivat bilettää yön pikkutunneille saakka sekä perjantaina että lauantaina (baarissa ohjelmaan kuului muun muassa tulisen hyppynarun yli loikkimista) ja käydä siinä välissä vieläpä lauantaina viiden tunnin mittaisella laivareissulla, jossa käytiin muun muassa The Beach -leffasta tutulla kuvankauniilla rannalla. Laivareissulla pääsi halutessaan myös snorklaamaan, kajakoimaan ja kokeilemaan mereen loikkaamista noin 15 metriä korkealta kalliolta. Itsekin oli pakko koittaa viimeistä, ja olihan se yksi makeimmista tunteista pitkään aikaan! Osa kävi lisäksi omalla ajalla kapuamassa Phi Phi -saaren korkealle näköalapaikalle (mahtavat maisemat!) tai peräti kokeilemassa vuorikiipeilyä. Ei siis mikään ihme, että kaiken tämän jälkeen sunnuntaina paluupaatissa oli aika väsynyttä (ehkä hieman pahoinvoivaa) mutta ennen kaikkea tyytyväistä porukkaa.

Kokonaisuudessaan voi siis sanoa, että orientaatioviikko Phi Phillä oli mahtava kokemus minulle itselleni ja varmasti vielä ikimuistoisempi opiskelijoillemme. Nyt odotan innolla, mitä ensimmäisen varsinaisen kouluviikon aikana tapahtuu. Itse olen Phuketissa lauantaihin saakka, ja sitten jatkan matkaani Kuala Lumpuriin. Lopuksi muutamia kuvia orientaatioviikolta :)













Niin ja tosiaan apinankin pääsin näkemään ensimmäistä kertaa elämässäni luonnossa noin läheltä. Palataan Phuket-meiningeissä vielä tällä viikolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti