tiistai 17. syyskuuta 2013

Liikenne Balilla, osa 1

Lupailin viime viikolla kirjoittavani lähiaikoina enemmän Balin liikenteestä. Odottelen sitä kuitenkin vielä pari viikkoa, kunhan keräilen vielä enemmän kokemuksia paikallisesta liikennekulttuurista, säännöistä ja muusta vastaavasta. Siitä voisi ehkä sitten olla hyötyäkin tuleville vaihtareille, niin tietää vähän, mitä odottaa.

Itselläni ei ollut muuta ennakkokäsitystä kuin se, että liikenne on täällä sekopäistä, ja se kieltämättä pitää paikkansa aika hyvin. Kuitenkin tiettyjä sääntöjä ja ehkä jopa jotain logiikanpoikasta kaiken skootterisuhailun keskellä saattaa olla. Näin ainakin harjoittelijaparini Jana on minulle väittänyt, ja pakkohan häneen on luottaa, koska Jana on kohta asunut täällä yhdeksän kuukautta.

Joka tapauksessa perustietona kerrattakoon siis se, että liikenne on 1) vasemmanpuoleista ja 2) usein vailla ilman mitään näkyvää järkeä. Todella monet paikalliset ja varmaan lähes kaikki vaihtarit liikkuvat skoottereilla, koska julkista liikennettä ei käytännössä ole. Paikasta toiseen pääsee siis lähinnä taksilla tai omalla kulkupelillä, koska käveleminen on tehty täällä hyvin vaikeaksi, sillä kunnollisia kävelyteitä ei ole. Autoa en ainakaan itse lähtisi täällä ikinä ajamaan, joten skootterit (jotka muistuttavat suomalaisia kevareita) ovat usein helpoin keino liikkumiseen. Skootterilla ajaessaan saa kuitenkin olla tosi tarkkana, jotta ei jäisi liikenteessä toisten alle.

Myöhemmin kuitenkin tekstin muodossa lisää liikenteestä. Nyt postasin tämän ennakkomaistiaisen lähinnä sen takia, että parhaillaan AE:n vaihtarina Balilla oleileva Aleksi laittoi minulle eilen Facebookissa linkin itse tekemäänsä videoon, jossa on kuvattu arkista koulumatkaa omalta villalta yliopistolle skootterin selässä. Tästä helkkarin hyvästä pätkästä saa kieltämättä aika realistisen käsityksen. Kuva (tässä tapauksessa video) kertoo taas kerran enemmän kuin tuhat sanaa.



The Kerobokan Getaway Bali 2013 from Aleksi Laitinen on Vimeo.

Isot kiitokset siis Aleksille  tästä videosta. Tässä yhteydessä on hyvä todeta muillekin vaihtareille, että jos teillä on jotain materiaalia esim. viikonlopun reissuilta (kuten viime viikonlopulta Gileiltä) ja haluatte saada sen jaetuksi tässä blogissa, niin laittakaa vain minulle viestiä (FB:ssä Juuso AE tai mailitse juuso[at]asiaexchange.org)! Ja muille lukijoille: jos haluatte jotain tiettyä materiaali täältä blogista, niin toiveita saa esittää enemmän kuin mielellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti