keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Lomaviikko, osa 2 - Galungan

 
Tälläisiä palmurakennelmia (virallinen termi on penjor) ovat Balin tiet tällä hetkellä täynnä. Tämä yksilö on kuvattu meidän villan porttien ulkopuolelta, joten niitä on todellakin lähes jokaisen rakennuksen ulkopuolella.

Seuraava oleellinen kysymys on tietenkin, miksi palmurakennelmia on ilmestynyt teiden varrelle. Tuon vastaus vaatii hieman pohjustusta. Kuten jo edellisessä postauksessani mainitsin, tällä viikolla Balilla juhlitaan Balin hindulaisten (yli 90 prosenttia Balin väestöstä uskoo hindulaisuuteen) vuoden yhtä merkittävintä pyhää, Galungania. Galunganin juhlapäivämäärä noudattaa Balin 210-päiväistä kalenteria, joten länsimaalaisesta kalenterista tarkastellen Galungania juhlitaan monena vuonna kahteen otteeseen. Niin myös vuonna 2013: edellinen Galungan oli tämän vuoden maaliskuussa. Galungan-valmistelut alkavat kunnolla viimeistään kolme päivää ennen varsinaista juhlapäivää, joka on siis tällä kertaa juuri tänään keskiviikkona. Galungan ei kuitenkaan pääty vielä tähän, vaan Galungania seuraavinakin päivinä on ohjelmaa.

Hindulaiset uskovat, että Galunganina kuolleiden sukulaisten henget palaavat vierailemaan koteihinsa. Nykyisten asukkaiden tehtävänä on kunnioittaa kyseisiä henkiä rukoilemalla ja tarjoamalla heille uhrilahjoja. Juuri näihin tarjoamisiin liittyy myös penjorien virittäminen kadunvarsille. Penjoriin viritetään näillä hengeille tarkoitettuja lahjoja, jotka luovutetaan Galunganin päätteeksi. Tämän viikon aikana on ollut oikeasti aika makeaa liikkua ympäri Balin katuja, kun vähitellen kaikkialle on pystytetty palmurakennelmia, ja paikalliset ovat liikkuneet kadunvarsilla kantaen näitä korkeita rakennelmia. Muutenkin ilmassa on oikeasti suuren juhlan tuntua. Kaikki paikalliset ihan kaupankassoja myöten ovat pukeutuneet traditionaalisiin balilaisiin asuihinsa suuren päivän kunniaksi. Kadut ovat paljon tavallisia hiljaisempia. Galunganina on tietenkin paljon upeita hindulaisia seremonioita, joita myös sivullisten on mahdollista päästä seuraamaan ja joihin voi halutessaan myös osallistua.

Galungan-aika päättyy lopullisesti 10 päivää Galunganin jälkeen Kuninganina, jolloin henget palaavat takaisin taivaaseen. Arkeen kuitenkin palataan jo pian Galunganin jälkeen, ja ensi viikko on jo arkielämän osalta ihan normaali. Tällä viikolla on ollut huomattavasti tavallista vaikeampaa löytää esimerkiksi auki olevia ravintoloita, kauppoja tai muita vastaavia. En kuitenkaan valita, sillä on tätä valmistelua ollut hienoa päästä seuraamaan ihan läheltä, sillä meidänkin villan työntekijät pitävät juhlapyhää selvästi merkittävän ja valmistelemisen arvoisena.



Ja joo, en tosiaan ole mikään Galungan-ekspertti, vaan suurin osa tiedosta on joko wikipediasta tai villan henkilökunnalta kyseltyä. Ajattelin kuitenkin tietopaketin olevan ihan hyödyllinen tällein suomeksi blogiin käännettynä :) Palaillaan sitten maallisemmilla loma- ja matkustelumeiningeillä tämän viikon lopussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti