tiistai 15. lokakuuta 2013

Idul Adha ja artikkeleita

Moi!

Ensimmäinen viikonloppu Balille palaamisen jälkeen kului siinä, kun lähdettiin oman villan poikien kanssa lauantaiaamuna ajamaan Balia ympäri. Tästä Seminyakista startattiin siis pohjoiseen muttei kuitenkaan suorinta reittiä pitkin, vaan päätettiin ajaa ihan länsirannikkoa pitkin, koska siellä kulkee iso tie lähes tulkoon meren vieressä. Lauantaina päästiin lähes luoteiskulmaukseen asti, ja siellä yövyttiin Negara-nimisessä paikallisessa kaupungissa, jossa ei meidän lisäksi ollut varmaan kuin kolme muuta länsimaalaista, joka koostui jostain toisesta vaihtariporukasta. Herätettiin aika paljon huomiota kadulla liikkuessa, mutta oli kyllä kiva nähdä ihan oikeaa paikallista menoa tuollaisessa kaupungissa. Käytiin muun muassa katsomassa Indonesian ja Etelä-Korean välistä jalkapallopeliä paikallisen koulun pihalla, kun lapset pyysivät meidät sinne.

Sunnuntaina sitten jatkettiin matkaa vielä aivan pohjoiseen asti, ja päivän aikana käytiin pysähtymässä muun muassa luoteiskulmauksessa sijaitsevassa West Bali National Parkissa, mistä jatkettiin matkaa Lovinaan (joka on kuulema Pohjois-Balin paras rantapaikka ja jossa voi nähdä delffiinejä) ja lopulta Singarajaan, joka on Pohjois-Balin isoimpia kaupunkeja (asukkaita 80 000). Sieltä sitten tultiin takaisin kotiin ajamalla tietä, joka korkeiden vuorten läpi. Pääsi näkemään aika upeita maisemia ajaessa todella korkealle vuorten läpi, mutta samalla meinasi tulla myös vähän kylmä. Ohessa upea grafiikka ajetusta reitistä. Reitti on merkitty (yllättäen) punaisella.


Semmoista siis viikonloppuna. Tämä uusi viikko onkin mennyt sitten poikkeuksellisessa merkeissä, koska eilen ja tänään on Balilla Idul Adha-niminen pyhä. Paljoa en kyseisestä pyhästä tiedä (Wikipedia kertoo, että sitä juhlitaan sen kunniaksi, että profeetta Ibrahim oli valmis uhraamaan poikansa), eikä tämän ja eilisen päivän havainnointini perusteella kovin moni paikallinenkaan tunnu siitä erityisen paljon piittaavan. Se johtunee siitä, että Idul Adha on islaminuskoinen pyhäpäivä, joka kuuluu myös Balin juhlapyhäkalenteriin, koska Indonesian pääuskonto on islam. Balilla islaminuskoisia on kuitenkin vain noin 5 prosenttia väestöstä (selvä valtauskonto on koko muusta Indonesiasta poiketen hinduismi), joten aika pientä osaa tämä kaksipäiväinen juhla koskettaa.

Bali on siinä mielessä hauska paikka, että täällä tosiaan juhlitaan niin hindu- kuin muslimipyhiäkin, joten vapaapäiviä on melkein kaksinkertaisesti. Idul Adhakin on osa Indonesian yleistä kalenteria, joten yliopisto sulkee ovensa maanantaina ja tiistaina. Näin ollen tällä kertaa kouluviikko alkaa vasta keskiviikkona ja jatkuu perjantaina, joten jotain kirjoittelua tämän viikon opinnoista on luvassa vasta viikon lopulla. Muuten tällaiset Idul Adhan tapaiset pienemmät pyhät eivät siis vaikuta arkielämään Balilla mitenkään: kaikki kaupat, ravintolat ja muut ovat auki aivan normaalisti.

Tällaista välipäivitystä siis tällä kertaa. Halusin kirjoittaa jonkinlaisen lisätekstin tällä kertaa kylkeen, mutta pääsisältönä tässä viestissä lienee se, että olen saanut kirjoitettua ensimmäisen artikkelin KL:stä ja lisäksi yhden taas vaihteeksi täältä Baliltakin :) Linkit ovat alla! Bali-juttua suosittelen luettavaksi erityisesti niille, jotka suunnittelevat hakevansa opiskelemaan tänne tai ovat kenties jo tulossa ensi keväänä ;)

Udayanan yliopisto on Balin kärkikorkeakoulu
Antti ja Santra ovat ensimmäiset AE:n vaihtarit Universiti Putra Malaysiassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti