Olen jo jonkun aikaa aikonut kirjoittaa
tänne blogiin paikallisesta ruoasta, mutta nyt ajattelin olevan
vihdoin sopiva hetki, koska lokakuu alkaa olla lopuillaan.
Normaalisti kuukausilla ei toki olisi mitään väliä
ruokakirjoittelun kannalta, mutta tänä vuonna tilanne on
poikkeuksellinen. Suomessa majailevat lukijat ovatkin varmaan saaneet
täysannoksen Docventuresin masinoimasta Lihaton lokakuu
-kampanjasta, ja Facebookin ansiosta sama ilmiö on kantautunut tänne
toiselle puolelle maailmaakin: minutkin saatiin houkuteltua mukaan
kokeilemaan yhtä kuukautta ilman lihansyöntiä.
Haaste oli aikamoisen kova, koska en
ole koskaan edes harkinnut kasvissyöjäksi ryhtymistä. Minun
kohdallani kyse ei ole mistään "minähän en perkele
pupunruokaa syö" -meiningistä. Kasvikset ja kasvisruoat ovat
monesti oikeasti hyviä, ja esimerkiksi yliopiston ruokalassa tulee
toisinaan valittua kasvisvaihtoehto. Enemmänkin kyse on siitä
tavasta ja tottumuksesta, joka on kehittynyt 23 vuoden ajan. En edes
muista, milloin olisi ollut ennen tätä lokakuuta sellainen hetki,
että olisin ollut kaksi päivää putkeen syömättä ollenkaan
lihaa. Yksikin päivä on ollut aika harvinainen tapaus. Niinpä kun
minullekin linkitettiin Lihatonta lokakuuta FB:ssä, mietin, että
voisi olla ihan oikeasti paikallaan tsekata, pystynkö elämään
kuukauden ilman lihaa.
Nyt kun lokakuu lähestyy loppuaan,
voin aika suurella todennäköisyydellä sanoa, että Suomessa tämän
samaisen haasteen suorittaminen olisi ollut paljon vaikeampaa.
Suomessa laitan todella usein ruokaa itse - täällä
Balilla/Aasiassa sitä ei ole tullut tehtyä oikeastaan kertaakaan.
Täällä ulkona syöminen tai ruokakojusta annoksen hakeminen käy
lähes yhtä halvaksi tai monessa tapauksessa jopa halvemmaksi kuin
ruoan itse valmistaminen. Suomessa tilanne on hieman toista
kaliiberia, joten lähes päivittäin saa tarttua paistinpannuun tai
kattilaan, ja lähestulkoon kaikki tuntemani reseptit sattuvat
sisältämään lihaa jossain muodossa. Ei toki uusien reseptienkään
opetteleminen olisi ollut tämän kuun aikana pahitteeksi, mutta nyt
homma kävi vielä helpommaksi, kun pystyin vain aina tilaamaan
kasvisvaihtoehtoa ruokaa hakiessani.
Eli kyllä, lokakuu on lähes
lopuillaan, ja se on minun osaltani ollut kokonaan lihaton. Sen
verran oli tosin joustettava, että yhden kerran olen kuukauden
aikana syönyt kalaa, kun oltiin porukalla syömässä ravintolassa
menua, jossa pääruokavaihtoehtoina olivat vain pihvi tai kalaa.
Tahdoin kuitenkin syödä jotain, joten kalalla mentiin. Ja
periaatteessa Riku Rantalan ohjeistushan Lihattomassa lokakuussa oli
se, että kasvissyöjäummikko voisi viettää Lihattoman lokakuun
kalaakin syöden, mutta itse tahdoin kokeilla senkin välttämistä.
Yleisesti Lihaton lokakuu oli täällä
Aasiassa (olen kuukauden aikana ollut Phuketissa, Kuala Lumpurissa,
Balilla ja Sumatralla) varsin helppo kokemus, koska liha ei ole
monissakaan ruoissa niin merkittävässä roolissa kuin millaisessa
roolissa se tuntuu länsimaalaisessa ruoassa olevan. Pari kertaa oli
hieman vaikeuksia löytää jotain sopivaa, mutta yleisesti
vaikeuksia ei ole ollut. Lisäksi paikallisia riisi- ja
nuudeliannoksia on aika helppo muokkailla pyyntöjen mukaan, joten
olen sanonut haluavani annokseni ilman lihaa, ja se on silloin myös
onnistunut. Vain yhden kerran on tämän kuun aikana tullut syötyä
jotain, mitä voi sanoa oikeasti pahaksi: heti ensimmäisenä päivänä
erehdyin kokeilemaan Phuketissa soijapalleroita, ja ne olivat aika
epämiellyttävä kokemus. Muuten kaikki onkin ollut tosi hyvää ja
maittavaa. Proteiininkaan saanti ei ole ollut suuri ongelma, koska
täällä tosi monissa ruoissa on muun muassa kananmunaa ja papuja.
Ylihuomenna pääsen taas liharuoan
äärelle, ja täytyy myöntää, että viimeisen viikon ajan on
tullut vähän jo kaivattua liharuokaa. Siihen asti kuukauden aikana
ei ole oikeastaan ollut edes mitään suurempia kaipuita lihapatojen
äärelle. Koettelemus oli siis kaikin puolin helpompi kuin olisi
luullut. Kokonaan kasvissyöjää minusta ei silti edelleenkään
saada, koska toisinaan kunnon pihvi tulee aivan ehdottomasti
tarpeeseen. On tämä kuukausi silti pistänyt miettimään (ja
aiheuttanut myös kevyemmän olon). Seuraavaksi tavoitteeksi pitääkin
ehkä asettaa, että voisin tulevaisuudessa vähentää lihansyönnin
määrää ihan pysyvämmin.
Tällainen kokemus on siis Lihaton
lokakuu Aasiassa ollut :) Ajattelin, että tässä samassa yhteydessä
on hyvä paikka kirjoitella ihan lyhyesti myös tästä
indonesialaisesta ja erityisemmin balilaisesta ruokakulttuurista,
koska sitä on tullut sivuttua vain aivan lyhyesti aiemmin tässä
blogissa.
Mitä Balilla syödään?
Helpoin vastaus
yllä olevaan kysymykseen on varmastikin 'riisiä', koska sitä
täällä todella syödään. Paikallisen uskomuksen mukaan päivässä
on syötävä vähintään kolme kertaa riisiä, jottei sairastu.
Jollekin riisin syömisestä saattaa Balilla asuessa tulla
yliannostus, mutta ei sitä täällä todellakaan itse joudu suuhunsa
laittamaan, jos riisi ei nappaa. Vaihtoehtoja on ihan riittämiin.
Itse kyllä tykkään paikallisesta riisistä, ja sitä tulee
vedettyä toisinaan aika paljon (ihan hintansakin takia), mutta
välillä myös kyllästyminen iskee, ja sitten voi olla muutaman
päivän syömättä riisiä kokonaan.
Riisin lisäksi
toinen perusraaka-aine on nuudeli. Lihoista käytetään erityisesti
kanaa, mutta yleisemmistä lihoista myös nautaa ja porsastakin on
tarjolla. Balihan ei siis ole muslimialuetta, kuten muu Indonesia,
joten porsaan liha ei ole kieltolistalla. Lisäksi kalaa on tarjolla
paljon, koska elämme tosiaan saarella, ja kalastus on monille täällä
merkittävä elinkeino. Erityisesti eteläisellä Balilla on tarjolla
erinomaista kalaa. Kasviksia ruoissa on todella laaja kirjo, ja myös
tuoreita hedelmiä saa kaupoista ja toreilta ihan toisella tavalla
kuin Suomessa. Paikallinen leipä on oletettavasti aika vaaleaa
höttöä, mutta jos jaksaa etsiä, niin ihan hyvää moniviljaleipää
tai jopa ruisleivän tapaista on löydettävissä kunnon leipomoista.
Mausteita Balilla tykätään käyttää aika reippaasti, kuten on
aika yleistä Aasiassa. Erityisesti chiliä ei kannata paikallisissa
ravintoloissa pyytää liikaa, jos siitä ei satu tykkäämään.
Itse tykkään mausteisesta ruoasta, joten tilanne on oikein passeli
minun mielestäni.
Mitä sitten ovat
paikalliset yleisimmät ruoka-annokset? Kaikkein ensimmäisenä
täällä tulee todennäköisesti tutusttua nasi gorengiin ja
mie gorengiin. Nasi
goreng on nimensä mukaisesti paistettua riisiä ja mie goreng
puolestaan paistettua nuudelia. Kyseessä on siis varsin
perustyylinen mutta oikein maittava annos, jossa riisi paistetaan
kasvisten, soijan, mausteiden ja esimerkiksi kanan kanssa samassa
pannussa. Annos viimeistellään kananmunalla ja tuoreilla
kasviksilla. Maittavaa, mutta ei toki sellaista, jota ihan
loputtomiin jaksaa syödä. Muita yleisiä paikallisia ruokia ovat
muun muassa bakso (nuudelipohjainen
lihapullakeitto), cap cay (vihanneswokki)
ja gago-gado (kasviksia
pähkinäkastikkeessa) ja ihan perinteiset ayam goreng ja
ikan goreng (paistettua
kanaa/kalaa riisipedillä). Lisukkeena ruokiinsa saa monesti myös
riisikakkuja, joihin olen itse ainakin tykästynyt suuresti. Nämä
ovat vain muutamia esimerkkiä yleisimmistä ruoista, paljon muutakin
indonesialainen keittiö toki sisältää.
Niin
ja tietenkin Balilla, erityisesti täällä suurimmissa
asutuskeskittymissä, saa loputtomasti länsimaalaista ruokaa.
Tarjonta on jopa yllättävän monipuolista ja hyvää. Erityisesti
italialaisia ravintoloita on todella paljon, joten pizza- ja
pastatarjonta on monipuolista. Club sandwhich kuuluu lähes joka
ravintolan listalle. Oikeasti hyviä pihvejäkin saa, kun niitä osaa
etsiä. Tykkään Balilla juuri siitä, että länsimaalaisen ruoan
tarpeen yllättäessä sitä myös on tarjolla.
Missä
Balilla syödään?
Ravintoloissa,
warungeissa tai
ruokakojuissa. Ravintolat ovat tietenkin hienompia, ja niitä löytyy
lähinnä suurimmista asutuskeskittymistä. Niidenkään hinnat eivät
ole suomalaiseen hintatasoon verrattuna mitenkään pahoja (kunnon
illallisesta parilla oluellakin selviää helposti alle 10 eurolla
jos haluaa). Warungit ovat puolestaan erittäin yleisiä ihan
kaikkialla Balilla. Ne ovat yleensä hieman pienempiä ja
alkeellisempia ruokapaikkoja, joissa on tarjolla juuri monenlaista
paikallista ruokaa. Warungeissa hinnat ovat yleensä ravintoloita
selvästi halvempi, ja uusia warungejakin onkin tosi mukava koittaa
aina etsiä mahdollisuuksien mukaan. Ruokakojut ovat sitten vielä
warungeja alkeellisempia, ja niitä on vielä monenlaisia. Ympäri
Balia kohoaa aina iltaisin nightmarketteja, joissa on myös juuri
tällaisia ruokakojuja, joissa myydään yllä lueteltuja
perusruokia. Samanlaisia kojuja on myös ihan teiden varsilla, ja
monet ruokakärryt myös kiertävät asutusalueita myyden lennosta
esimerkiksi baksoa tai nasi gorengia. Monet pelkäävät näitä
ruokakojuja, mutta yleensä aivan turhaan, koska niissä ruoan kierto
on jopa paljon nopeampaa kuin ravintoloissa. Kannattaa tietenkin
tarkastella, missä paikalliset syövät, koska eivät hekään halua
syödä pilaantunutta sapuskaa.
Miltä
ruoka Balilla maistuu?
Hyvältä.
Toki tähän on ihan yhtä mielipidettä kuin vaihtareitakin on
täällä, mutta minä olen tykännyt todella paljon. Erityisesti nyt
kun täällä on vähitellen oppinut löytämään omat
suosikkiravintolansa (teen niistä oman listauksen kun olen ihan
varma, mitä haluan suositella), niin ruokailusta voi todella nauttia
täällä. Suosittelen kaikille :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti