tiistai 8. lokakuuta 2013

Kuala Lumpur, osa 1


Tajusinpa tässä äskettäin, että blogissa ei ole tainnut edes esittelyvaiheessa olla yhtään kuvaa minusta. Vaikka blogin ei varsinaisesti olekaan tarkoitus olla kyse minun elämästäni vaan ennen kaikkea vaihto-opiskelijoiden meiningistä Balilla (ja nyt parin viime viikon aikana Bangkokissa, Phuketissa ja KL:ssä), voisi olla jees laittaa edes yksi kuva blogin kirjoittajastakin. Tässä siis olen minä. Ja kaverini keltainen vesiposti, joka varastaa hienosti kaiken huomion etualalla. Parempi niin päin.

Mutta se minusta, siirrytään Kuala Lumpuriin, jonne saavuin sunnuntaiyönä. Sunnuntaipäivän käytin KL:n keskustassa kiertelyyn, ja toivottavasti vielä tämän viikon aikana minun olisi tarkoitus kirjoittaa joku postaus, jossa kirjoitan jotain yleishavaintoja kaikitsa kolmessa matkakohteestani (Bangkokista ja Phuketista olen tosin jo jonkun verran satuillut), vaikka erityisesti Bangkokista ja KL:stä on kovin syvällisiä kirjoittaa parin päivän kokemuksen perusteella. Säästän siis suuremmat Kuala Lumpur -tarinat loppuviikolle, mutta tuossa minun takananihan se kaupungin suurin (pun intended) nähtävyys, Petronas Tower, näkyy.

Pääsyy KL:ssä pysähtymiseeni oli tietenkin se, että kävin vierailemassa molemissa Asia Exchangen kohdeyliopistoissa Universiti Putra Malaysiassa (UPM) ja University of Malayassa (UM). UPM sijaitsee tovin matkan päässä Kuala Lumpurin keskustastasta Serdangin kaupungissa, ja UM puolestaan sijaitsee aika lähellä Kuala Lumpurin keskustan sykettä. UM on ollut AE:n kohdeyliopistona parin lukukauden ajan, mutta UPM on sen sijaan aivan uusi kohdeyliopisto, jonne toivottavasti saadaan tulevaisuudessa paljon lisää AE:n opiskelijoita :) Maanantaina kävin siis UPM:ssä ja tapasin siellä opiskelevat ainoat AE:n vaihtarit Santran ja Antin. Tänään kävin UM:ssä, jossa ehdin parhaiten jutella Inkan ja Sofian kanssa. KL:ssä on huomattavasti vähemmän AE:n vaihtareita kuin muualla (tällä hetkellä yhteensä 11), joten tämäkin oli jo ihan hyvä prosenttimäärä :D Toki olisi ollut kivaa tavata enemmänkin UM:n opiskelijoita, mutta aikataulut eivät oikein sopineet yksiin.

Universiti Putra Malaysia
UPM, kuten molemmat kohdeyliopistomme Malesiassa, on kampusalueeltaan aika hervottoman kokoinen. Noin puolen tunnin junamatkan ja siihen päälle vielä taksi/bussimatkan jälkeen olin perillä UPM:n alueella, mutta ensimmäinen ongelma oli, ettei minulla ollutkaan hajua, minne siellä kuuluisi mennä. UPM on nimittäin levittäytynyt aika hyvin koko Serdangin alueelle, ja tiedekuntia sun muita yksiköitä löytyy laajalta alueelta. Onneksi opiskelijoillemme tärkeimmät rakennukset ovat lopulta aika tiiviisti samalla alueella hieman pääporteista saapumisen jälkeen, ja esimerkiksi ravintolamaailman ja uima-altaan kaltaiset tärkeät palvelutkin ovat aivan pääporttien läheisyydessä.

Kävin siis tosiaan UPM:ssä maanantaina, ja tapasin Santran ja Antin, jotka aloittivat opiskelunsa Malesiassa noin kuukausi sitten. Oli mahtavaa tavata molemmat ja jutella rauhassa heidän vaihtokokemuksistaan. Yleinen fiilis tuntui olevan oikein myönteinen, vaikka UPM:ssä saakin sopeutua siihen, että erityisesti länsimaalaisia vaihto-opiskelijoita on huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa AE:n kohdeyliopistoissa tällä hetkellä. Se ei toisaalta ole pelkästään huono asia, koska sen ansiosta pääsee tutustumaan paremmin paikallisiin opiskelijoihin ja esimerkiksi aasialaisiin vaihtareihin :) Tilanne myös muuttunee tulevaisuudessa, kun UPM:kin pyrkii kehittämään vaihtaritoimintaansa.

UPM vaikutti massiivisuudestaan huolimatta (ja osittain myös sen ansiosta) oikein hyvältä opiskelupaikalta, ja Santra ja Anttikin kehuivat kampusaluetta paljon. Tietty se on hieman kaukana KL:n ydinsykkeestä, mutta junat ja muut julkiset kulkuvälineet vievät Serdangiin todella näppärästi (ja erittäin halvalla: yhden suunnan lippu KL Sentralista Serdangiin on 1,70 ringittiä eli alle 50 senttiä). AE:han siis teki tänä syksynä virallisen sopimuksen UPM:n kanssa, joten toivottavasti tulevaisuudessa saamme paljon lisää vaihtareita UPM:ään jatkamaan Santran ja Antin jalanjäljissä.

University of Malaya
University of Malaya on Kuala Lumpurissa se yliopisto, jonka kanssa Asia Exchangella on ollut pidemmän aikaa yhteistyötä, ja AE:n vaihtareita UM:ssä on ollut nyt jo muutamana lukukautena. Tänä syksynä UM:ssä opiskelunsa aloitti yhdeksän vaihto-opiskelijaa Asia Exchangen avulla. UPM:n tavoin myös UM:n kampusalue on massiivinen. Sain kokea sen tänään konkreettisesti, kun eksyin täysin siinä vaiheessa, kun yritin löytää kampusalueelta ulos. Olisi varmaan naurattanut, jos selässä ei olisi ollut täyttä reppua ja päällä ei olisi ollut farkkuja ja kauluspaitaa. No, lopulta tuo kuvassakin näkyvä portti löytyi ja pääsin alueelta pois samaa reittiä kuin sinne pääsinkin aamulla.

Joka tapauksessa myös UM:n kampusalue, joka sijaitsee suhteellisen lähellä Kuala Lumpurin keskusta-aluetta, vaikutti todella mukavalta, ja sieltäkin löytyi kaikki tarpeelliset palvelut pankeista uima-altaisiin ja jättiläismäiseen urheilustadioniin. Kampusta ihmettelyä kivempaa oli kuitenkin tavata kampuksella meidän vaihtareitamme, joista parhaiten ehdin jutella Sofian ja Inkan kanssa. UM:ssä on ollut välillä hieman vaikeuksia kursseille pääsemisen kanssa, mutta tällä hetkellä (noin kuukausi lukukauden alkamisen jälkeen) Sofia ja Inka olivat oikein tyytyväisiä tilanteeseensa :) Sopivia kurssejakin oli lopulta löytynyt paljon, ja alussa olleen "add and drop" -periodin aikana opiskelijat saivat vapaasti osallistua kaikille haluamilleen kursseille ja päättää sen jälkeen, haluavatko suorittaa ne loppuun asti. Sekä Inka että Sofia olivat onnistuneet poimimaan kurssivalikoimasta oikein mielenkiintoiselta kuulostavia kursseja (mm. kaupunkisuunnitteluun perehtyvä kurssi, jota vetää kaupunkisuunnittelijana työskentelevä henkilö).

Hyvältä vaikuttaa siis UM:nkin meininki! Ikävä kyllä piti tosiaan lähteä kampusalueelta jo suhteellisen aikaisin pois, jotta ehdin vielä tänään lähtevään lentokoneeseeni. Oikeastaan juuri nyt minun täytyy pakata viimeiset tavarani ja hypätä lentokentälle vievään bussiin. Vihdoin on siis aika palata kotiin Balille. Palaan kuitenkin KL-tunnelmiin muun muassa videoiden ja artikkelien muodossa vielä tällä viikolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti