torstai 5. joulukuuta 2013

Sairastelu ja tapaturmat Balilla

Minun on pyydetty kirjoittamaan Balilla mahdollisesti sattuvista sairasteluista ja tapaturmista/onnettomuuksista. Tottahan on tietenkin, että Indonesiassa ja Kaakkois-Aasiassa on sairastumisiin ja onnetomuuksiin monenlaisia sellaisia mahdollisuuksia, joihin ei Suomessa törmää. Toisaalta Suomessakin voi itsensä onnistua vahingoittamaan niin monella tapaa, että tahtoisin korostaa heti alkuun, että liikaa ei aiheesta todellakaan kannata stressata.

Olen ollut nyt Balilla päälle kolme kuukautta, ja mitään kovin kummoista ei ole sattunut (koputan puuta). Jalkoja olen pariin otteeseen telonut, mutta se olisi voinut käydä Suomessakin. Toki jotkut vaihtariporukastamme ovat joutuneet sairaalaan joko vammojen tai sairauksien takia, mutta kaikesta on selvitty. Bali on loppupeleissä sen verran turvallinen paikka, että täällä pärjää hyvin, kunhan pitää järjen mukana. Tässä nyt on kuitenkin listattu sellaisia asioita, joihin kannattaa ainakin varautua, kun on tänne tulossa.

Bali Belly on ihan ensimmäinen asia, joka pitää mainita, vaikkei se lähes koskaan olekaan millään tavalla vaarallista terveydelle. Mausteiseen ruokaan ja muutenkin uudenlaiseen ruokakenttään totuttelu voi vaatia vatsalta ainakin aluksi aika paljon, minkä seurauksena voi olla kaikenlaisia vatsaongelmia. Yleensä niistä kuitenkin selviää yhdessä tai kahdessa päivässä. Oireet voivat tuntua aika rajuiltakin, mutta niistä selviää aina, useimmiten ihan levolla. Apteekista saa kyllä tabletteja olotilan parantamiseen, jos niitä tuntuu tarvitsevansa. Oma juttunsa on sitten ruokamyrkytys, jonka mahdollisuus on yhtä hyvin täälläkin kuin muualla. Kannattaa aina hieman katsoa, mitä syö, mutta turha pelkääminenkin on ihan turhaa. Ruokamyrkytystä voi joutua hoitaamaan sairaalassa asti.

Trooppisiin sairauksiin on hyvä varautua jo etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Hepatiitti A ja B -rokotteet kannattaa laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä, mutta myös ainakin lavantautia ja japanin aivotulehdusta on Balilla jonkun verran esiintynyt, ja niihinkin on rokotusta saatavilla. Malariaa ei pahemmin taida Balilla olla, mutta muissa osin Indonesiaa kyllä. Malarialääkityksen saa ostettua täältäkin, toki niin saa rokotuksiakin. Sitten on toki Dengue Feverin tapaisia sairauksia, joihin ei voi etukäteen varautua, mutta esimerkiksi Dengue on onneksi aikamoisen harvinainen ja oikealla hoidolla siitäkin selviää täällä.

Eläimet ovat täällä suurimmaksi osaksi harmittomia (vaikka sokerikippoihin tunkeutuviin muurahaisiin ja sadekaudella kaikkialla pyöriviin kärpäsiin ja muihin ötököihin välillä meinaa mennä hermo), mutta joitain vaarallisiakin elukoita (joihin ei Suomessa törmää), on toki olemassa. Ainakin käärmeitä (meressä, riisipelloilla...), skorpioneita ja hämähäkkejä löytyy myrkyllisessä muodossa täällä, mutta aika harvinaisia ne ovat. En ole ainakaan tietoisesti törmännyt muihin kuin pikkuhämähäkkeihin ja pariin kuolleeseen skorpioniin. Meressä saattaa olla meduusoja ja merisiilejä ja jossain päin pyörii myös haita, mutta nämäkin ovat aika harvinaisia tapauksia (varsinkin hait). Pikkumeduusat ovat kyllä pistäneet surffatessa, mutta se ei onneksi ole vaarallista. Vaikka Balilla ja Indonesiassa on viime vuosina yritetty päästä eroon vesikauhuisista eläimistä, silti rabiesta saattaa olla kulkukoirilla, lepakoilla - joku turisti on kuulema saanut sellaisen apinaltakin. Erityisesti kulkukoiria täällä näkee kyllä paljon, mutta ne eivät tule lähelle tai todellakaan hyökkää päälle, jos ei itse niitä mene väkisin lähentelemään. Haukkua ne voivat, mutta siihen se jää. Ei siis suurta syytä huolestua, mutta toki rabiekseenkin on tarjolla rokotus, jos sen haluaa. Yleinen ohje on, että alle kuusi kuukautta oleville se ei ole tarpeellinen. Yleisesti en olisi kovin huolissani paikallisista eläimistä, mutta toki kannattaa vältellä selvästi myrkyllisiä eläimiä. Suurin osa elukoista, kuten seiniä pitkin kiipeilevät gekot, ovat pelkästään mielenkiintoisia.

Liikenneonnettomuudet ovat yksi yleisimmistä, ellei yleisin onnettomuuksien syy täällä opiskelijoiden keskuudessa siitäkin huolimatta, että kehuin aikaisemmin tässä blogissa balilaista liikennettä mainettaan mukavammaksi. Onneksi suurin osa onnettomuuksista on varsin lieviä, ja niistä selvitään ilman sairaalareissuja. Ikävä kyllä toisinaan sattuu myös vakavampia vammoja, joiden vuoksi pitää sitten pistäytyä ehkä pidemmänkin aikaa sairaalassa. Tärkeintä on pitää aina kypärä päässä, ajaa tarkkaavaisesti ja olla ikinä ajamatta humalassa. Taksit ovat täällä sen verran halpoja ja helposti saatavia, että känniajeluun ei pitäisi mitään syytä olla.

Alkoholimyrkytyksistä oli uutisissa taas juuri tällä viikolla, ja kieltämättä australialaisen tytön kohtalo (vaikka hän siis selvisikin ilmeisesti ilman suurempia vaurioita) pisti taas miettimään vähän sitä, mitä suuhunsa täällä kaataa. Ongelma on siis se, että Balilla saattaa liikkua paikallisesta väkevästä viinasta Arakista kotipoltettua versiota, johon on päässyt sekaan metanolia. Metanoli taas on hengenvaarallinen aine, joka voi tappaa tai ainakin sokeuttaa jo todella pieninä annoksina. Yhtään vähättelemättä sattuneiden tapausten vaarallisuutta pitää kuitenkin muistuttaa siitä tosiasiasta, että alkoholi on paljon mainettaan turvallisempaa täällä. Isoissa ja pääkatujen varrella sijaitsevissa baareissa ei yksinkertaisesti pitäisi olla varaa tarjoilla mitään muuta kuin taatusti turvallista alkoholia, koska yksikin tapaus voi karkottaa koko asiakaskunnan. Kyseisten ravintoloiden laatua myös valvotaan nykyään enemmän ja enemmän. En silti väitä, etteikö pahin voisi sattua myös kyseisissä baareissa, ja toki on myös mahdollista, että joku täysin sivullinen lisää juomaan jotain sinne kuulumatonta - se taas voi sattua missä tahansa muuallakin. Tärkeintä on pitää mielessä se, että tietää tarkalleen mitä juo. Eli kaikenlaiset pikkukujilla tarjoillut "viinapaukut" ja esimerkiksi Gili-saarilla epämääräisistä paikoista saatavat juomat kannattaa ehdottomasti jättää väliin. Toki kaikkein turvallisinta on, jos juo vain pullossa olevia juomia - tai ettei juo alkoholia ollenkaan.

Hukkumisistakin varoitetaan tänne tullessa, mutta niiltä välttyminen on onneksi suhteellisen helppoa. Kannattaa arvioida rehellisesti, minkälaiseen uimasuoritukseen on kykeneväinen, ja sitten miettiä mereen menemistä sen mukaan. Monet suosituimmista turistirannoista ovat tosi turvallisia, eikä niissä pitäisi olla mitään muita vaaranpaikkoja kuin välillä hieman arvaamaton meri. Sekin on välillä korkeista aalloista huolimatta aika turvallinen kunhan ei oikeasti lähde tolkuttoman kauas rannasta. Surffatessakin kannattaa tarkkailla etäisyyttä rantaan ja varoa sitä, ettei joudu vastavirta-alueelle. Hengenpelastajia rannoilla on aika huonosti, joten heidän varaan ei kannata omaa henkeään luottaa.

Luonnonmullistukset, kuten maanjäristykset ja tsunamit, ovat mahdollisia Balillakin, kuten yleisesti Kaakkois-Aasiassa. Bali on kuitenkin sen verran onnellisella alueella, että täällä mahdollisuudet ovat paljon pienempiä kuin monilla muilla alueilla. Balilla on myös kaksi aktiivista tulivuorta, joiden purkauksista on kuitenkin aikaa. Agung purkautui viimeksi vuonna 1963 ja aiheutti suuria tuhoja mutta todennäköisyys vastaaviin purkauksiin on nyt todella pieni. Luonnonmullistuksiin on myös mahdodonta varautua etukäteen, ja niiden mahdollisuudet ovat sen verran pienet, että niitä on turhaa stressata. Viranomaisten ohjeistuksien seuraaminen on ensisijaisen tärkeää, jos luonnonmullistus sattuisi osumaan omalle kohdalle.

Lopuksi pitänee mainita, että toivottavasti kaikki pystyvät välttymään nyrkkitappeluiden ja käsikähmien tapaisilta väkivaltaisuuksilta täällä yhtä hyvällä (tai paremmallakin menestyksellä) kuin kotimaassaan. Omasta kokemuksesta voin antaa sellaisen vinkin, että monilla australialaisilla turisteilla (joita Balilla piisaa) tuntuu olevan humalassa kummallisen paljon riidanhaastamishaluja, joten aggressiivisen oloiset tapaukset kannattaa jättää mahdollisimman nopeasti omaan arvoonsa. Myös paikallisten kanssa riidanhaastaminen ei ole koskaan hyvä idea. Järki mukana siis tässäkin. Väkivaltaiset ryöstöt ovat harvinaisia täällä, mutta taskuvarkauksia on sitäkin enemmän, joten omaisuudesta kannattaa huolehtia.

Jep, kaikenlaisia mahdollisuuksia siis täällä tietenkin on, koska kyseessä on aivan erilainen paikka kuin Suomi. Silti olen ollut suorastaan hämmästynyt siitä, kuinka turvallinen paikka Bali loppupeleissä on. Normipäivä ei poikkea "vaarallisuudessaan" mitenkään Suomesta. Toki kaikenlaisia sattumia voi tulla eteen, mutta onneksi lähes kaikesta pystyy selviämään. En silti väitä, etteikö olisi hyvä tietää, mihin kannattaa varautua tänne tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti