torstai 12. joulukuuta 2013

Mitä Balilla voi oikein tehdä? Osa 3

Aikaisemmin kirjoitin postauksen yleisesti kaikista mahdollisista vapaa-ajan viettotavoista Balilla. Yksi niistä on tietenkin shoppailu ja ostoksilla käyminen, mikä onnistunee ihan kaikkialla maailmassa, mutta kulttuurierot ovat silti merkittäviä tässäkin asiassa. Kuten tuossa aikaisemmassa tekstissä kirjoitin, en ole välttämättä suurin shoppailuekspertti, mutta sen verran on silti tullut täällä käytyä kaupoissa ja ostamassa kaikenlaista rompetta, että jotain vinkkejä pystyn kuitenkin jakamaan. Itseäni ainakin kiinnosti etukäteen, minkälaisia kauppoja ja kaupankäyntiä Balilta sopii odottaa.

- Ostoskeskuksia Balilla on tosiaankin muutamia, jotka ovat lähes kaikki keskittyneet Denpasarin, Kutan ja Seminyakin muodostamalle ydinalueelle tai näitä alueita yhdistävän moottoritien Sunset Roadin varrelle. Itselleni tutuimpia ovat Discovery Mall lähellä Kutalla, Carrefour ja Bali Galleri Mal Sunset Roadin varrella sekä Beachwalk Kutan rantatiellä. Denpasarissakin olen nähnyt ostareita, mutta niissä ei ole tullut pahemmin pistäydyttyä, koska Denpasarissa käyn varsin harvoin. 

Ostoskeskuksista, erityisesti Gallerista ja Discoverystä, löytää suuren osan tunnetuista merkkiliikkeistä, kutan Billabongin, Quicksilverin ja Conversen myymälät. Tunnetuista vaateliikkeistä Beachwalkille on avautunut hiljattain Zara, ja monet muutkin perinteiset vaatekaupat pyörittävät bisnestä täällä. Laatu on ihan samaa tasoa kuin muuallakin, mutta myös hinnat ovat varsin kohdillaan. Merkittävästi halvemmalla ei vaatteita näistä ostareista saa Suomeen verrattuna. Ostoskeskuksissa hinnoista ei pysty tinkimään, vaan käytäntö on ihan sama rahat kassalla -meininki kuin muuallakin.

- Katumyymälät, kojut ja liikkuvat myyjät tulevat tutuksi varmasti jokaiselle, joka viettää edes päivän Kutalla, koska tuon turistikeskuksen pääkaduilla myydään aivan kaikkea mahdollista. Jos liikkeessä ei satu olemaan jotain, mitä tarvitset, sitä kyllä lähdetään hakemaan, jos niin haluat. Myyjät voivat erityisesti turistikaudella olla aika rasittavia ja älyttömän sitkeitä, ja juuri nämä myyjät ovat yksi suurimmista syistä, miksi itse en pystyisi asumaan Kutan ytimessä kovin pitkää aikaa putkeen. Toisaalta näissä kojuissa on välillä hauska pistäytyä, jos tarvitsen esimerkiksi halpoja aurinkolaseja, sandaaleja, hihattomia paitoja tai muuta vastaavaa yksinkertaista tavaraa. Valikoima on nimittäin varsin laaja, ja hintoja pystyy oikealla tinkimisellä ja indonesian kielen käyttämisellä saamaan todella alas.

Varjopuolena on tietenkin se, että suuri osa myytävästä tavarasta on piraattiroinaa, jonka laatu on varsin heikkoa. Olen koittanut vältellä esimerkiksi kopiosandaalien ostamista, mutta ikävä tosiasia on, että ei näissä kojuissa ole myynnissä mitään muuta kuin halpoja piraattiversioita. Oli miten oli, kaupankäynti näiden myyjien kanssa voi olla parhaimmillaan hyvinkin hauskaa. Kannattaa varautua siihen, että heitä liikkuu myös kaikilla suosituimmilla rannoilla.

- Ruokaostoksia sivusin aikaisemman hintapostaukseni kommenteissa. En ole tosiaankaan erityisen aktiivinen kokkailija täällä, joten olen hieman huono puhumaan aiheesta. Perusfaktat olen kuitenkin kolmen ja puolen kuukauden aikana ehtinyt oppia. Balilla on todella paljon pieniä ja keskisuuria myymälöitä, joita kai meillä kutsuttaisiin ruokakaupoiksi, vaikka niiden tarjonnasta ei paljon mitään kunnon ruoka-aineita löydykään. Vähän niin kuin R-Kioskin ja Siwan välimuotoja. Näistä merkittävä osa kuuluu johonkin neljästä Balin kauppakenttää hallitsevasta ketjusta: Minimartiin, Indomarettiin, Alfamarketiin tai Circle K:hon. Mitään merkittävää eroa ei näiden neljän ketjun välillä ole. Esim. 7/11:ä ei Balilla ole.

Lisäksi täällä on muun muassa Coco Mart - ja Pepito-ketjut, joista jälkimmäinen tarjoaa jo varsin hyviä ruoka-aineitakin. Balilla on myös loputon määrä pieniä putiikkeja, joissa myydään esimerkiksi bensiiniä, kredittiä prepaid-liittymään, juotavaa, pieniä leivoksia ja jotain muuta perustarvikkeita. Valikoima on hyvin vaihtelevaa ja laajaa, ja nämä pikkukaupat ovat monesti jonkun paikallisen perheen pyörittämiä. Varsinaisia isoja supermarketteja löytyy edellä mainitsemistani ostoskeskuksista, mutta lisäksi niitä on muutamia muitakin, kuten itseäni varsin lähellä sijaitseva Bintang Market (nimetty paikallisen ykkösolutmerkin mukaan). Supermarkettien valikoima on sitten jo todella laaja, ja tarjolla on kaikkea päivittäistavaroista monipuoliseen ruokavalikoimaan. Hinnat ovat kuitenkin hieman korkeampia ja laatu erityisesti hedelmissä ei aina välttämättä ensiluokkaista. Hedelmiä, vihanneksia ja lihaa kannattaakin opetella ostamaan monilta Balilla löytyviltä toreilta - varsinkin jos haluaa päästä halvalla, koska noissa paikoissa hinnat ovat kohdillaan ja tavara taatusti tuoretta.

- Erikoisliikkeet ovat vielä kokonaan oma juttunsa. Erityisen paljon Balilla on tietenkin surffikauppoja, koska surffaus nyt sattuu olemaan todella merkittävä ajanviettotapa, joten tarvikkeitakin kannattaa kaupitella lukemattomissa liikkeissä. Surffilautoja pystyy ostamaan melkein mistä päin tahansa, mutta toki laaduissa on suuria eroja. Riippuu myös siitä, haluaako uuden laudan vai riittääkö käytetty. RipCurlin tapaiset isot liikkeet myyvät kaikenlaisia lisätarvikkeita surffipaidoista lähtien GoPro-kameroihin saakka.

Muista erikoisliikkeistä erityisen näkyviä ovat elektroniikkakaupat, joita olen sivunnut jo aikaisemmin täällä blogissa sen verran perusteellisesti, etten enää kyseiseen aiheeseen palaa. Jos huonekaluja tai vaikka taidetta haluaa ostaa, niin niitäkin kauppoja täältä löytyy reippaasti. Samoin askarteluliikkeitä ja elokuvaliikkeitä, joista jälkimmäisten myymät leffat eivät tosin vakuuta aitoudellaan. Halloweenin alla löysimme Balilta jopa naamiaisasuvuokraamon, joten kyllä täällä tuntuu melkein mitä tahansa tarpeisiin nykyisin olevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti