sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ekskursioita

Kahtena viime viikkona torstaipäivät täällä Balilla ovat kuluneet ekskursion merkeissä. Koska nyt oli kaksi ekskua putkeen, päätin pistää ne yhteen hyvin tiiviiseen pakettiin täällä blogissa, jotta pääsette taas näkemään, mitä kaikkea muuta luentojen lisäksi Balilla opiskeluun voi oikein kuulua :)




Viime viikon ekskursiolla käytiin vierailemassa balilaiseen maanviljelyperinteeseen keskittyneessä museossa. Maanviljelys, tarkalleen ottaen riisinviljelys, on ollut perinteinen balilainen elinkeino, ja siihen kuuluu myös monenlaiset kulttuuriperinteet, joista ainakaan itselläni ei ollut minkäänlaista käsitystä aiemmin. Sen takia oli oikeasti mielenkiintoista saada enemmän tietoa aiheesta.

Ekskursiolla katsottiin ensin tuosta perinteestä kertova video, ja sen jälkeen kierrettiin museossa, jossa oli esillä esimerkiksi riisinviljelykseen liittyviä esineitä. Jälkeenpäin juttelin paikallisen tuutorimme kanssa, ja hänkin kertoi, että kyseinen maanviljelykseen liittyvä kulttuuri on nykyisille parikymppisille balilaisillekin hyvin vierasta, joten ekskursio olisi heillekin varmaan hyödyllinen kulttuuritietouden vuoksi. No, nyt tiedämme balilaisesta kulttuurista enemmän kuin monet balilaiset itse :D




Tämän viikon ekskursiolla vierailtiin Sosro-tehtaalla, joka on indonesialainen iso juomajätti. Sosron tunnetuin tuote on teejuoma Tehbotol Sosro, jota markkinoidaan terveellisenä juomavaihtoehtona, mikä lienee sinänsä totta, että kyseessä ei ole jäätee vaan ihan pelkästään pulloon laitettua jäähtynyttä teetä. Kuulostaa aika pahalta, ja sitä se myös on. Vaihtariporukastamme kukaan ei oikeastaan tainnut innostua Sosron mausta, mutta paikalliset vetävät sitä innoissaan. Muita Sosron juomia ovat muun muassa mehut ja pullovesi.

Vaikka Sosron tuotteista ei välttämättä tykkäisikään, itse vierailu oli tosi mielenkiintoinen. Yksi opiskelijoiden kursseistahan keskittyy indonesialaiseen ekonomiaan, joten esimerkiksi kauppiksen opiskelijoille vierailu oli varmasti tosi hyödyllinen. Oli jännää nähdä, miten eri tavalla hommat toimivat oikeasti paikallisin voimin pyöritetyssä suuressa yrityksessä: Sosron työntekijöistä kuulema käytännössä kaikki ovat indonesialaisia. Ekskursiolla tutustuttiin Sosron liiketoimintamalliin ja erityisesti tehtaan käytännön toimintaan. Tällaisia yritysvierailuja saisi opiskelijoidenkin mielestä olla enemmän, koska näihin vierailuihin on mahdotonta päästä muuten vain turistina.

Tämmöisiä siis tämän kerran ekskursiot :) Viimeisillä viikoilla ollaan menossa ainakin suureen balilaiseen temppeliin, joten lisää materiaalia on vielä luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti