maanantai 13. tammikuuta 2014

Australia

Lupailin aikaisemmin, että kirjoitan vielä vähän lisää Australiasta, jossa itse vietin tällä kertaa joululomani. Koskaan aikaisemmin en ole Australiassa käynyt, mutta se on ollut minulle jo pitkän aikaa yksi maailmankolkka, jossa ehdottomasti olen halunnut päästä vierailemaan. Nyt vihdoin unelmasta tuli totta, kun 23. päivä joulukuuta lentokoneeni otti suunnan kohti Perthiä, joka on Länsi-Australian suurin kaupunki. Perthiä pidemmälle en tällä reissulla päässyt, koska aikaa oli vain viikko, ja siinä ajassa vielä piipahtaminen Itä-Australian suuriin kaupunkeihin (Sydney, Melbourne, Brisbane...) olisi ollut turhan paljon. Keskityin siis Perthistä nauttimiseen, ja itselleni se ainakin passasi mainiosti.


Balilta ja muistakin AE:n vaihtokohteista pääsee Australiaan todella helposti ja halvalla verrattuna vaikkapa siihen, minkälainen operaatio Australiaan lomalle lähteminen Suomesta on. Siksi juuri halusinkin päästä toteuttamaan Australia-matkan nyt samalla kertaa, kun olen muutenkin pitkän aikaa nauttimassa elämästä tässä maailmankolkassa. Edestakaiset lennot Balilta Perthiin voi saada reilusti alle 300 eurolla, jos varaa lippunsa hyvissä ajoin, joten aika halpaa tuo on verrattuna siihen, että Suomesta Australiaan lentäminen maksaa melkein aina toista tuhatta. Lentoaikakin on vain kolmisen tuntia.


Mitä Australiassa voi sitten tehdä ja nähdä? Niin lukemattomasti kaikkea, mitä muualla ei voi, että en edes ala listaamaan sitä kaikkea. Minulla ei ole edes kokemusta Brisbanen, Sydneyn, Melbournen ja muiden vastaavien alueiden tarjonnasta, joten en yritäkään kirjoittaa niistä tässä yhteydessä mitään. Se nyt on kuitenkin ihan päivänselvää, että Australiassa voisi viettää kuukausia, ja silti ei ehtisi nähdä läheskään kaikkea. Sen verran valtava alue on kyseessä.



Perth oli ainakin omasta mielestäni juuri sopivan kokoinen kaupunki. Ei liian jättimäinen muttei myöskään mikään pikkukylä, jossa ei olisi nähtävää. Toisaalta Suomesta tulevalle nyt varmaan kaikki kansainväliset isot kaupungit ovat isompia kuin mitään, mitä kotimaassa voi nähdä. Perthin keskusta-alue on tosi moderni ja siksikin erinomaista vaihtelua Balin hieman alkeellisempaan meininkiin. Keskusta-alueesta hieman kauempaa löytyy mahtavia rantoja, kuten Cottesloe Beach ja City Beach.

Okei, pitkästä aikaa kuva musta - perustelen koneongelmista johtuvalla kuvamateriaalin puuttumisella.
Keskusta-alueellakin on niin monenlaista nähtävää, että halutessa sieltä ei tarvitse poistua mihinkään. Itse kävin Peth Zoossa, joka oli ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Lisäksi vierailin Perthin kuuluissa Penguin Islandilla, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Perthin keskustasta, Rockinghamin alueella. Kyseisellä pikkusaarella elää oikeasti villipingviinejä, jotka ovat toki aika arkoja joita on siksi hankala nähdä, mutta itse onnistuin bongaamaan pari villipingviiniä. Ehdottomasti yksi parhaista hetkistä ikinä minun kaltaiselle pingviinifanille :) Keskusta lähellä sijaitsee myös Heirisson Island, jossa elää villikenguruja, joita olikin paljon helpompi bongailla kuin pingviinejä. Niin ja tietenkin siellä keskustassa on lukematon määrä kulttuurikohteita, shoppailupaikkoja ja ravintoloita. Niin paljon jäi vielä näkemättäkin, mutta viikossa ei voi kaikkea saada.

Kokonaisuutena joululoma Perthissä oli ainakin itselleni loistava kokemus, koska välillä on oikeasti mukava päästä käymään paikassa, jossa on esimerkiksi kunnolliset jalankulkureitit ja juotava hanavesi. Vaikka kuinka olen rakastunut Baliin siellä ollessani, myös vaihtelu tulee välillä tarpeeseen. Sää Perthissä oli jouluna aivan mahtava, koska Australiassahan kesä on nimenomaan silloin, kun Suomessa on sydäntalvi. Australian "talvi" (eli vajaa 20 astetta lämmintä) on sitten Suomen kesän aikaan. Balillakin on nyt talvi, eli sadekausi, joten piipahdus aurinkoiseen Perthiin oli siksikin piristävä kokemus. Omasta mielestäni Australia on erinomainen kohde vaikka siten, että sinne lähtee vaihtolukukauden päättymisen jälkeen. Viikonloppu tai edes lomaviikko voivat olla vähän lyhyitä pätkiä, joten jos kyseisestä mantereesta haluaa nauttia kunnolla, kannattaa sinne mennä joko ennen lukukauden alkamista tai sen jälkeen. Suosittelen kaikille, vaikka se yksi kalleimmista matkustuskohteista täälläpäin onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti