perjantai 20. syyskuuta 2013

Taas on kouluviikko ohi

Eilen päättyi jo kolmas viikko syyslukukaudesta Udayanan yliopistossa. Viikot tuntuvat todella kuluvan täällä kummallisen nopeasti: itsekin olen ollut Balin saarella kohta jo kuukauden ajan! Samaan hengenvetoon onkin hyvä todeta, että lähden ylihuomenna sunnuntaina reiluksi kahdeksi viikoksi kiertämään muita Asia Exchangen yliopistoja.

Vierailen ensin Bangkokissa, sitten Phuketissa ja lopuksi Kuala Lumpurissa. Seuraavan kahden ja puolen viikon ajan tämä blogi ei siis ihan täysin vastaa otsikkoaan, koska tarkoituksenani on seuraavien viikkojen aikana kertoa ainakin lyhyitä päivityksiä opiskelijaelämästä Bangkokissa, Phuketissa ja Kuala Lumpurissa. Balin tilanteesta minun on hieman vaikeampi raportoida, koska en ole tosiaan sitä seuraamassa. Palaan kuitenkin lokakuun alkupuolella, ja silloin sitten palataan tuttuun Bali-rytmiin siihen asti, kunnes lukukausi päättyy joulukuussa.

Nyt on kuitenkin vielä turhan aikaista puhua lukukauden päättymisestä, vaikka ensimmäiset viikot ovat vauhdikkaasti menneetkin. Edessä on vielä monia hienoja hetkiä ja ikimuistoisia kokemuksia sekä yliopistossa että sen ulkopuolella. Seuraava mahdollisuus ainutlaatuiseen kokemukseen on viimeistään tänä sunnuntaina, kun Snoop Lion saapuu vetämään keikan Seminyakiin Beach Partyihin! Olisin todella mielelläni ollut katsomassa Snoopia, mutta nyt keikka jää väliin, koska istun samaan aikaan Bangkokin lentokoneessa. Ei sekään huono vaihtoehto ole.

Se tulevista tapahtumista, nyt lyhyesti tämän viikon kertaamiseen. Yliopistolla alkuviikko meni jo tutulla ja varmalla kaavalla: maanantaista keskiviikkoon vaihtarimme pääsivät taas eteenpäin paikallisen kulttuurin, kielen, turismin, kirjallisuuden, bisneksen ja lain opinnoissa. Itsekin istuin taas kahdella bahasa indonesian tunnilla. Jo tässä vaihessa täytyy antaa rohkaiseva tieto kaikille Bali-vaihtoa suunnitteleville, että ainakaan kielen perusteet eivät ole mitenkään erityisen vaikeita. Erityisesti kielioppi on todella yksinkertainen, ja suurin osa sanoista lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan! Ongelmallista on tietenkin täysin uuden sanaston hallitseminen, mutta siinäkin on ollut positiivinen yllätys huomata, että monet sanoista muistuttavat jollain tavalla englanninkielisiä vastineita. Mihinkään erityisen upeisiin kommunikaatioihin en ole itse vielä kyennyt, mutta perusasiat, kuten kaupassa ja ravintolassa asiointi, alkavat vähitellen jo suhua bahasaksi. Kannattaa todella opiskella kieltä parhaansa mukaan, sen käyttäminen on palkitseva kokemus, kuten olen aikaisemminkin todennut :)

Kieliopintojen lisäksi kävin tällä viikolla vierailemassa lakikurssin luennolla, joka ei ole kaltaiselleni journalistiopiskelijalle ihan kaikken ominta aluetta. Opettaja vaikutti kuitenkin oikein pätevältä. Sopivan kelpoja puujalkavitsejäkin luennoitsijalta irtosi, kun hän muun muassa demonstroi rikosoikeutta "yrittämällä varastaa" opiskelijan iPhonen. Niin ja lisäksi pari opiskelijaa pitivät tunnilla esitelmät, jossa he kertoivat kotimaansa lainsäädännön tavoista. Tämän kokemuksen perusteella kurssi vaikuttaa hyvin samanlaiselta, kuin mitä Suomen yliopistoissakin järjestetään.

Jimbaranin kampuksella ei siis tällä viikolla tapahtunut mitään hurjaa, mutta torstaina oli vuorossa ensimmäinen työpaja Denpasarin kampuksella. AE:n opiskelijoilla on siis lähes jokaisena torstaina joko ekskursio tai työpaja, joiden aiheet liittyvät paikalliseen kulttuuriin, bisnekseen tai vastaavaan. Erityisesti työpajat vaikuttavat kaikki todella kiinnostavilta, koska niissä päästään aivan eri tavalla konkreettisesti lähelle paikallista kulttuuria kuin luokkahuoneessa tai kotisohvalla. Turistinakaan ei ihan noin vain pääse vaikkapa tekemään ohjatusti aitoja palmunlehtiornamentteja, joita käytetään paikallisessa kulttuurissa muun muassa koristeina. Palmunlehtiornamentit olivat siis ensimmäisen työpajan aihe, ja oli hauska nähdä, kuinka AE:n vaihtarit väkertelivät mahtavia koristeita paikallisten opiskelijoiden avustuksella. Aluksi homma tuntui tökkivän aika monilla, mutta hetken harjoittelun jälkeen kaikki saivat aikaan oikein tyylikkäät ornamentit. Harmi, etten itse ehtinyt kokeilla yhden väkertämistä, mutta se tuskin olisi ollut kovin kummoisen näköinen.

Tämmöinen viikko on siis ollut yliopistolla tällä kertaa! Elämä ei onneksi tälläkään viikolla ole ollut pelkkää opiskelua: erityisesti eilen suurin osa opiskelijoista lähti viettämään iltaa kouluviikon päätteeksi. Eilen sattui sopivasti olemaan täysikuukin, joten ainakin eteläisellä Pagang Padangin ja Kutan lähistöllä sijaitsevalla Double Sixin rannalla järjestettiin Full Moon -bileet, jotka olivat ilmeisen suosittuja :) Ja viikonlopuksi on taas monenlaisia suunnitelmia: osa porukasta on kuulema lähdössä tulivuorille, itsekin yritän päästä huomenna vähän ajelemaan pohjoisempaan Baliin, vaikka lähtöjärjestelyt vievätkin paljon aikaa! Mitä te olette tekemässä viikonloppuna ja aiotteko mennä katsomaan Snoop Lionia sunnuntaina?

Kuvituksena tällä kertaa otoksia Jimbaranin kampukselta ja torstaisesta työpajasta












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti